https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ropne-a-plynarenske-firmy-usa-se-zavazaly-snizovat-emise-metanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ropné a plynárenské firmy USA se zavázaly snižovat emise metanu

5.12.2017 23:06 | PRAHA (ČTK)
Firmy z ropného a plynárenského sektoru v USA se přihlásily k dobrovolnému projektu, jehož cílem je snížit emise metanu. Ilustrační snímek.
Firmy z ropného a plynárenského sektoru v USA se přihlásily k dobrovolnému projektu, jehož cílem je snížit emise metanu. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Firmy z ropného a plynárenského sektoru v USA se přihlásily k dobrovolnému projektu, jehož cílem je snížit emise metanu. Iniciativu nazvanou Environmentální partnerství zorganizoval Americký ropný institut (API). Podle ochránců přírody však iniciativa na zlepšení klimatu stačit nebude, uvedla dnes agentura Reuters.
 

Skupina bude pracovat na odstraňování netěsností z vrtů, potrubí a dalších problémů s emisemi metanu při těžbě ropy a zemního plynu. Program mimo jiné počítá se zlepšením detekce úniků z potrubí a s instalací nových zařízení, které emise sníží. Konkrétní cíle program nedefinoval. Představitel institutu API Eric Militio v této souvislosti upozornil, že existuje spousta různých způsobů, jak se na data dívat, a že "v procentech bychom se mohli ztratit".

Pod program se podepsalo 26 společností včetně ExxonMobil, BP a Royal Dutch Shell a Chevron. Zúčastní se ho i přední představitelé odvětví těžby ropy z břidlic EOG Resources a Pioneer Natural Resources. Institut API doufá, že do projektu se zapojí rovněž malé a střední firmy, zejména z oblasti těžby ropy z břidlic, která za posledních 15 let vykázala nebývalý rozvoj.

Ekologové projekt kritizují, protože je podle nich neadresný, nedefinuje odpovědnosti a jen udržuje status quo. "Program jde směrem od vymahatelných státních záruk," uvedla Lauren Pagelová ze společnosti Earthworks.

Obdobný program vyhlásila koncem loňského roku Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA), zúčastnilo se ho však je deset z asi 8000 nezávislých producentských podniků. Od větší angažovanosti je podle Reuters odradily nízké ceny plynu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist