https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozsireni-bezzasahovych-ploch-je-podle-zahradnika-rizikem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozšíření bezzásahových ploch je podle Zahradníka rizikem

1.3.2017 15:30 | PRAHA (ČTK)
foto: Kyrill na Šumavě / Novinářům Zahradník připomenul, že po orkánu Kyrill v roce 2007, kdy ministerstvo životního prostředí rozhodlo o rozšíření bezzásahových ploch, se na Šumavě rozmohl kůrovec.
foto: Kyrill na Šumavě / Novinářům Zahradník připomenul, že po orkánu Kyrill v roce 2007, kdy ministerstvo životního prostředí rozhodlo o rozšíření bezzásahových ploch, se na Šumavě rozmohl kůrovec.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rozšíření bezzásahových ploch v národních parcích je podle jihočeského poslance ODS Jana Zahradníka rizikem do budoucna. Hrozí podle něj opakování kalamit, například po silné vichřici. Potom, co dnes poslanci schválili nová pravidla pro národní parky beze změn prosazovaných Senátem, které podporoval, si posteskl, že řada jeho kolegů nevyslyšela argumenty protistrany.
 

"V debatě zaznívala taková obvinění, že šumavští starostové, zastupitelé obcí i krajští zastupitelé, kteří podporovali senátní verzi, jsou zaprodanci zbohatlíků nebo lidmi zlobbovanými developery, přitom já o žádných developerských záměrech nevím," řekl ČTK Zahradník. Podle něho je na Šumavě každá stavba až po boudu vedle domku pod tuhou kontrolou. Lživým argumentům přičítá to, že se nerozhodnutí poslanci přiklonili ke sněmovní verzi návrhu novely.

Novinářům Zahradník připomenul, že po orkánu Kyrill v roce 2007, kdy ministerstvo životního prostředí rozhodlo o rozšíření bezzásahových ploch, se na Šumavě rozmohl kůrovec. "Když ta bezzásahovost bude nadpoloviční, co to může mít za následek při nějaké anomálii?" uvedl dále.

Pro senátní verzi novely hlasovalo dnes 28 ze 158 přítomných poslanců, 109 jich bylo proti. Původní sněmovní znění novely potvrdilo 117 ze 164 hlasujících členů dolní komory, proti jich bylo 20. Předloha nyní zamíří k posouzení prezidentovi Zemanovi, který už ohlásil její veto.

Senátního znění novely se zastávali zejména poslanci z Plzeňského a z Jihočeského kraje. Václav Votava (ČSSD) je označil za kompromis. "Zachovejme na Šumavě divočinu v přijatelné míře, aby tam mohl existovat i člověk," uvedl. Zahradník a jeho stranický kolega Vladislav Vilímec zmínili kampaň ekologických aktivistů a dalších lidí proti úpravám horní komory. Podle Zahradníka byla založena na lžích, že bude Šumava vykácena a zastavěna lunaparky.

Stanovené zóny v parcích se podle novely nebudou moct řadu let měnit. Zákon počítá s rozdělením parků do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území parku. Vymezí se například taky cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní má mít předkupní právo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist