https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rt-pri-chlazeni-reaktoru-by-mohla-chybet-nafta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřRT: Při chlazení reaktorů by mohla chybět nafta

15.3.2011 16:09 | PRAHA (Ecomonitor)
Na chlazení zničených reaktorů jaderné elektrárny Fukušima se používá mořská voda. Jak pro RT řekl Christopher Simons, profesor International Christian University v Tokiu, je pro zajištění stálého chlazení potřeba dostatek pohonných hmot pro čerpadla. Postižená oblast se však možná začíná potýkat s jejich nedostatkem.
 

Na severu Japonska, v oblasti postižené zemětřesením a vlnou cunami, prý aktuálně docházejí zásoby pohonných hmot. Podle Christophera Simonse může být jejich nedostatek kritický pro snahy zmírnit škody z elektrárny Fukušima. "Na místě jsou hasičské vozy, které pumpují mořskou vodu, aby uchladili poškozené reaktory. Jsou zde i dieselové generátory. A pro tyto stroje je palivo klíčové," říká Christopher Simons pro televizi RT.

Podle něho je pro uchlazení reaktorů zapotřebí extrémní množství vody. Teplota reaktorů je podle něho tak vysoká, že se chladící voda v podstatě hned mění v páru. "V této situaci je rozhodující stálý přísun mořské vody. A pro ten je potřeba stálý přísun pohonným hmot pro čerpadla a hasičské vozy," říká Christopher Simons.

Podle něho je pravděpodobné, že silnice v oblasti budou silně poškozené. Dodávky paliva pak jsou prý možné buď letecky nebo po moři - což může ohrozit potřebné zásoby paliva.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist