https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rtut-zpusobuje-ibisum-homosexualitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rtuť způsobuje ibisům homosexualitu

18.1.2011 00:56 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
„Samci s vysokým indexem rtuti uskutečňovali namlouvací rituály méně často a ještě v určité vzdálenosti od samiček, což bylo příčinou, že je samičky ignorovaly,“ říká vědec.
„Samci s vysokým indexem rtuti uskutečňovali namlouvací rituály méně často a ještě v určité vzdálenosti od samiček, což bylo příčinou, že je samičky ignorovaly,“ říká vědec.
Rtuť má vliv na sexuální chování ibisů bílých, dělá z nich homosexuální jedince, informuje španělský server ABC.com. Samci ibisů, kteří mají velké množství tohoto kovu v těle, mají větší sklony tvořit páry s jinými samci. Badatelé zatím neznají přesný mechanismus, který toto chování způsobuje.
 

„Věděli jsme, že rtuť snižuje u samců hladinu testosteronu, ale tohle jsme neočekávali,“ vysvětluje Peter Frederick, profesor floridské univerzity.

Vědci se začali tímto problémem zabývat, když zjistili, jak nízká je u ibisů porodnost. Rtuť funguje jako typ „biologického inhibitoru“ napodobujícího hormony, jež dávají v těle chemické signály. A některé z nich ovlivňují sexualitu ibisů.

„Samci s vysokým indexem rtuti uskutečňovali namlouvací rituály méně často a ještě v určité vzdálenosti od samiček, což bylo příčinou, že je samičky ignorovaly,“ říká Frederick. Jeho tým podával zkoumaným ptákům krmivo se stejnou koncentrací rtuti, jakou průměrně obsahují krevety, garnáti a krabi tvořící část běžné stravy ibisů. Výzkum ukazuje, že znečištění pocházející z odpadu důlní těžby a uhelných elektráren ohrožuje především ptáky žijící v mokřadech.

Podle zprávy „El mercurio vuelve homosexuales a las aves“ zveřejněné na serveru ABC.com dne 8. prosince 2010.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist