https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rumunska-vlada-stahla-omezeni-ktere-se-nelibilo-pastevcum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rumunská vláda stáhla omezení, které se nelíbilo pastevcům

17.12.2015 07:16 | BUKUREŠŤ (ČTK)
Zastánci zákona tvrdí, že chtějí chránit divokou zvěř, údajně ohroženou pasteveckými psy, a také přírodu. Jeho odpůrci se domnívají, že za přijetí zákona lobbovali rumunští boháči, aby si zajistili dostatek zvěře na odstřel
Zastánci zákona tvrdí, že chtějí chránit divokou zvěř, údajně ohroženou pasteveckými psy, a také přírodu. Jeho odpůrci se domnívají, že za přijetí zákona lobbovali rumunští boháči, aby si zajistili dostatek zvěře na odstřel
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rumunská vláda den po bouřlivé demonstraci tisíců pastevců zrušila zákaz pastvy ovcí v zimních měsících, stejně jako omezení maximálního počtu ovčáckých psů. Vládní mluvčí Dan Suciu uvedl, že vláda "dočasně" pozastavila dva články nového zákona a hodlá do dubna vymyslet trvalé řešení. Proti pastevcům, kteří v úterý protestovali u parlamentu v centru Bukurešti, policie použila slzný plyn.
 

Zákon, zavádějící omezení pod záminkou ochrany zvěře, bačové označovali za útok na svá práva a staleté tradice. Omezoval počet ovčáckých psů určených k ochraně stád v horách na maximálně tři, v rovinatém terénu na jediného; nadpočetné psy by úřady měly právo utratit. Zakazoval také vyhánět ovce na pastvu v období od prosince do dubna. Lovci si stěžovali, že psi pastevců napadají vysokou zvěř a divoká prasata.

Chov ovcí a koz představuje významnou součást rumunského zemědělství. Odhaduje se, že v zemi je chováno zhruba deset milionů ovcí a 1,5 milionu koz.

Zastánci zákona tvrdí, že chtějí chránit divokou zvěř, údajně ohroženou pasteveckými psy, a také přírodu. Jeho odpůrci se domnívají, že za přijetí zákona lobbovali rumunští boháči, aby si zajistili dostatek zvěře na odstřel. Ne náhodou měl totiž zákaz pastvy platit v době lovecké sezony. Lov patří k oblíbeným kratochvílím rumunské "elity".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist