https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ruskem-jede-flotila-ekologickych-kamionu-a-autobusu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruskem jede flotila ekologických kamionů a autobusů

23.10.2011 15:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
CNG využívají k pohonu některých svých vozů také například Pražské služby.
CNG využívají k pohonu některých svých vozů také například Pražské služby.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
V Rusku odstartoval další ročník rally vozů na CNG - Blue Corridor. Česká republika se letos jízdy neúčastní, různé akce propagující stlačený zemní plyn (CNG) v dopravě však probíhají i u nás.
 

V tomto týdnu odstartoval v Rusku další ročník rally vozidel na CNG Blue Corridor. Jedná se o akci, která má za cíl propagovat CNG jako ekologické palivo pro automobily. Z Jekatěrinburgu vyjelo 12 vesměs nákladních vozidel, která postupně navštíví 11 ruských měst. Až 2. listopadu dojedou do Moskvy, budou za sebou mít zhruba 3,6 tisíce kilometrů.

Ačkoliv se účastní také jeden autobus LIAZ, Česká posádka v pelotonu na rozdíl od předchozího ročníku není. Markéta Schauhuberová z České plynárenské unie ale říká, že podobných akcí se koná mnohem více, také na území ČR.

Například během EKO CNG Summer Tour 2010 vozy Mercedes Benz NGT BlueEfficiency projely v rámci projektu E.ONu a Pražské plynárenské celou Evropou. Také pod hlavičkou České plynárenské unie objel Martin Dejdar v roce 2009 všechny CNG stanice v ČR (http://www.stanicecng.cz/) a jeho tým HC Olymp jezdil i na hokejová utkání po ČR CNG autobusem.

Objet všechny CNG stanice v ČR však není zase tak těžké – tehdy jich totiž bylo jen 20. Dnes jich podle Schauhuberové je asi padesátka, z toho 34 veřejných. Osm dalších veřejných se staví. Tyto stanice využívá celkem 3 300 vozů a jejich počet roste. Z důvodů čistšího ovzduší prý stoupá zájem zejména o autobusy na CNG, v ČR jich již jezdí skoro 340. „Podle průzkumů by tyto autobusy ve svém městě uvítalo u nás 88 procent obyvatel,“ uvedla Markéta Schauhuberová.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist