https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusko-mlci-o-velkych-lesnich-pozarech-tvrdi-greenpeace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko mlčí o velkých lesních požárech, tvrdí Greenpeace

1.6.2016 01:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
K letošnímu dramatickému rozšíření přispělo nejen tradiční problematické volné vypalování lesních porostů, ale také nezvykle suchý rok. Na ilustračním snímku voják odpočívající během požáru v roce 2012 v Yuganské přírodní rezervaci.
K letošnímu dramatickému rozšíření přispělo nejen tradiční problematické volné vypalování lesních porostů, ale také nezvykle suchý rok. Na ilustračním snímku voják odpočívající během požáru v roce 2012 v Yuganské přírodní rezervaci.
Zatímco ničivé lesní požáry v kanadské provincii Alberta mohou sloužit jako ukázkový vzor maximální koordinace hasičů, bezpečnostních složek a veřejnost příkladně informující administrativy, momentální události na ruské Sibiři jsou ztělesněním opačné situace. Dva miliony hektarů lesní půdy jsou buď čerstvým spáleništěm, nebo v plamenech, snaha oficiálních míst o nápravu stavu zůstává na minimální úrovni, stejně jako informovanost místních obyvatel. Vyplývá to ze zjištění organizace Greenpeace.
 

Analýza satelitních snímků NASA z východu Ruska, kterou provedla Greenpeace, ukazuje, že hlavní požár nyní zabírá plochu téměř jednoho milionu hektarů. Je tedy přinejmenším jednou tak velký, jako plocha bezprostředně zasažená ohněm v Kanadě. Kromě hlavního žároviště se v odlehlých regionech nachází několik tuctů menších požárů, které již nyní mají na svědomí další milion hektarů. Jen pro srovnání, loňské mediálně ostře sledované požáry v Indonésii a na Sumatře zničily plochu o rozloze 2,6 milionu hektarů.

Světové lesní požáry mapující aktivisté dále tvrdí, že oficiální zprávy ruské vlády hrubě podceňují stávající měřítko sibiřských požárů a vágně informují o možném riziku volného ohně jen asi na desetině z celkové zasažené plochy. Federální Lesní správa a povolaná místa skutečně k 11. 5. 2016 potvrdila "jen" 132 požárů, dohromady na ploše 85 000 hektarů. Ruská odbočka hnutí Greenpeace, pracující se satelitními snímky z družice ISDM-Roseholz, přitom tvrdí, že jen v Amurském regionu se nachází minimálně tři velká požářiště, pokrývající plochu půl milionu hektarů.

V severských boreálních lesích, které pokrývají plochu téměř 12 milionů kilometrů čtverečních, sice pravidelně hoří každý rok, letošní požár ale výrazně přesahuje "ruský standard". Ročně tu shoří na 5-6 milionu hektarů, ale jednotlivé požáry bývají izolované a nevytváří masivní plochu, jako tentokrát. Obavy, že oheň skutečně přeroste přes hlavu a dojde ke krutému zvratu jako v roce 2012, jsou prý oprávněné. Tehdy lehlo popelem nejen 11 milionů hektarů a za oběť neuhasitelným plamenům padly také desítky lidí.

Ještě v jednom aspektu je letošní ohnivá situace na Sibiři unikátní: pravidelné sezónní požáry obvykle spalují jen nadzemní část vegetace, pročišťují suchý porost a v konečném důsledku zásobují živinami půdu. Neprohoří se až k rašelinnému substrátu, což tentokrát ale neplatí. Jak tvrdí Alexej Jarošenko, vedoucí ruské odbočky Greenpeace, z analýzy satelitních snímků vyplývá, že hoří i rašelinný substrát.

K letošnímu dramatickému rozšíření přispělo nejen tradiční problematické volné vypalování lesních porostů, ale také nezvykle suchý rok. Podle aktivistů je až 90 % požárů způsobeno lidmi. Část z nich souvisí s uvolňováním lesního zápoje pro zemědělské aktivity, jiné jsou způsobeny neopatrnou manipulací s ohněm. Řada požárů prý ale "kryje" nelegální těžbu dřeva v nedostupných regionech. Namísto adekvátního zásahu zatím ruská federální lesní správa odmítá údaje poskytované Greenpeace jako zkreslené a nepravdivé. S tím souhlasí i Ministerstvo pro krizové situace: "Aktivisté nejsou schopni ze satelitních snímků odlišit plochu zasaženou dýmem a místa, kde skutečně hoří."


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist