https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusti-generalove-vini-nato-ze-zpusobeni-ekologicke-katastrofy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruští generálové viní NATO ze způsobení ekologické katastrofy

30.4.1999 20:00 | MOSKVA (Reuters)
Činitelé ruského ministerstva obrany obvinili v pátek 30. dubna NATO z toho, že bombardováním průmyslových cílů v Jugoslávii způsobilo ekologickou katastrofu, a varovali před vzrůstajícím nebezpečím jaderného neštěstí.
 

Generálplukovník Leonid Ivašov, otevřený kritik aliance NATO, dodal, že NATO záměrně dezinformuje západní veřejné mínění o průběhu a důsledcích války.

"Míra škod způsobených v Jugoslávii nám dovoluje označit to jako ekologickou katastrofu," řekl Ivanov na tiskové konferenci.

Řekl, že nálety, které ný trvají už druhý měsíc, vedly k uvolnění jedovatých chemikálií do atmosféry, půdy a vodních systémů, a ohrožují lidské životy.

Generálmajor Boris Alexejev na téže tiskové konferenci řekl, že vzrůstá nebezpečí, že některá střela nedopatřením zasáhne jadernou elektrárnu v Jugoslávii nebo v některém sousedním státě.

Středeční incident, při němž zbloudilá raketa NATO zničila dům v bulharském hlavním městě Sofii ukázal, jak snadno se během letecké kampaně NATO mohou věci dojít ke špatným koncům, uvedli ruští činitelé.

Řekli, že v Jugoslávii a okolí je devět jaderných elektráren, včetně velké bulharské jaderné elektrárny v Kozloduji u Dunaje a tří malých reaktorů poblíž Bělěhradu.

Alexejev uvedl, že Jugoslávie je velkým výrobcem linolea a že letecké útoky proti těmto továrnám by uvolnily velké množství jedovatých chemikálií do atmosféry.

Ivašov, který vede oddělení ministerstva obrany pro mezinárodní spolupráci, řekl, že veřejnost na Západě je udržována v nevědomostí o ekologickéh i humanitární zkáze v Jugoslávii

"Diváci ruské televize, posluchači rozhlasu a čtenáři novin jsou lépe informováni než o tom, co se děje, než veřejnost v zemích NATO," uvedl.

"Tato válka je vedena nejen organizací NATO, ale také vládami a sdělovacími prostředky v členských zemích," řekl Ivašov, který v minulosti označil Severoatlantickou alianci za "zločineckou organizaci, která nemá právo na existenci."


reklama

 
Gareth Jones

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist