https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybaky-na-unikatnich-plovoucich-ostruvcich-sleduje-kamera
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáky na unikátních plovoucích ostrůvcích sleduje kamera

13.6.2016 13:08 | PŘEROV (ČTK)
Umělá hnízdiště rybákům na jezerech vybudovali před časem odborníci ve snaze navrátit jednoho z nejohroženějších ptačích druhů v zemi do regionu
Umělá hnízdiště rybákům na jezerech vybudovali před časem odborníci ve snaze navrátit jednoho z nejohroženějších ptačích druhů v zemi do regionu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Šafránek / MOS
Život rybáků obecných, kteří žijí na betonových ostrůvcích plujících po Troubeckém jezeře u Tovačova na Přerovsku, mohou zájemci nově sledovat v přímém přenosu. Dění jim zprostředkovává webkamera umístěná v jednom z umělých hnízdišť. Podle odborníků na ostrůvcích instalovaných v Tovačově a nedalekém Hulíně hnízdí kolem deseti procent tuzemské populace rybáků. Flotilu umělých plovoucích hnízd si loni na střední Moravě oblíbilo 65 párů.
 

"Na Troubeckém jezeře je zhruba desítka plovoucích ostrůvků. Záběry z kamery jsou cenné i pro nás, sledujeme, jak se vzájemně mezi sebou chovají, jak reagují na mláďata, na sebe i jiné ptáky. Jsou to věci, které bychom bez kamery nezjistili," uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Rybák obecný snáší dvě až čtyři vajíčka, na nichž sedí střídavě oba ptáci po dobu 21 až 22 dnů. "V těchto dnech jsou na ostrůvcích desítky mláďat rybáků a hnízda s vejci u párů, které zahnízdily později. Letos očekáváme, že rybáků bude více než loni, předpokládám, že jich bude více jak 70 párů," doplnil ornitolog. Mláďata jsou schopna letu po 22 až 28 dnech, kdy se začínají učit lovit. Z Troubeckých jezer se stěhují koncem srpna na svá zimoviště v jižní Africe, která leží asi 9000 km od Tovačova. Ze zimoviště se vrací na přelomu dubna a května.

Umělá hnízdiště rybákům na jezerech vybudovali před časem odborníci ve snaze navrátit jednoho z nejohroženějších ptačích druhů v zemi do regionu. Tito ptáci na střední Moravě dříve nehnízdili, neměli k tomu příležitost a vhodné podmínky. Potřebují k tomu totiž nezarostlé ostrůvky. Projekt, který je podle ornitologů unikátní v České republice i v Evropě, začal v roce 2007 spuštěním prvních tří umělých ostrůvků na hladinu štěrkopískovny u Troubek na Přerovsku. Od té doby se na hladinách štěrkopískoven v Tovačově a v Hulíně objevily i betonové plovoucí ostrůvky. Přímý přenos z nich lze sledovat na stránkách www.new.birdlife.cz/kamera/.

On-line sledování zprostředkovávají ornitologové zájemcům na střední Moravě také ze života čápů. Webkamery sledují jejich hnízda například v Dlouhé Loučce na Olomoucku, v Supíkovicích na Jesenicku, v Domašově nad Bystřicí i na komíně hostince U Čápa v Záhlinicích na Kroměřížsku, kde však bylo letošní hnízdění předčasně ukončeno.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist