https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-geology-surao-v-rohozne-debatovali-odpurci-i-priznivci-uloziste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S geology SÚRAO v Rohozné debatovali odpůrci i příznivci úložiště

12.2.2016 19:09 | ROHOZNÁ (ČTK)
Na dnešní informativní akci Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v Rohozné na Jihlavsku se sešli odpůrci i příznivci chystaných průzkumů pro hlubinné úložiště jaderného odpadu. Za první hodinu se v sále hostince Na Myslivně vystřídala stovka místních lidí i obyvatel okolních pěti obcí, jichž se záměr také dotýká. Hrádek byl poslední ze sedmi lokalit v Česku vytipovaných pro úložiště, v nichž SÚRAO představilo metody letošních geologických prací.
 

Vysvětlovat metody průzkumů bylo připraveno 13 lidí správy úložišť. Lidé měli možnost vidět geologické nářadí a pomůcky, vzorky hornin i 3D modely. Skoro víc než s odborníky ale návštěvníci debatovali mezi sebou. Podle zjištění ČTK už často přišli s vyhraněným názorem a výkladem se nenechali zviklat.

Geologů se vůbec neptalo několik mladých lidí z Rohozné postávajících v sále. "My jsme rozhodnutí, že tu úložiště nechceme," shodli se. Naopak postarší muž František ze sousední vsi Cejle řekl, že je pro průzkumy ve všech lokalitách a pro to, aby se úložiště postavilo v té nevhodnější. "Elektriku chceme všichni, ale ten nepořádek? Má se to nechat dětem?" zlobil se.

Několik členek ekologického spolku 2 Alternativa z Dolní Cerekve s protestní tabulí postávalo v průjezdu hostince. "Ta akce je nám celkem jedno. My musíme akorát říci, že to tady nechceme za žádnou cenu," řekla Ludmila Fučíková ze spolku.

Lokalita Hrádek se rozkládá na přelomu Jihlavska a Pelhřimovska. Průzkumné území se zatím týká asi 24 kilometrů čtverečních pozemků a zasahuje do katastru obcí Rohozná, Nový Rychnov, Milíčov, Hojkov, Cejle a Dolní Cerekev. Dohromady v nich žije 3500 lidí. Společnou žalobou se snaží domoci zrušení loňského rozhodnutí ministra životního prostředí o povolení průzkumu Hojkov, Cejle, Milíčov a Nový Rychnov spolu s 2. Alternativou. Žaloba však nemá odkladný účinek.

První etapa průzkumů by měla být letos provedena ve všech sedmi vytipovaných lokalitách v ČR, v souhrnu jde o práce za 200 milionů korun. "Skupinky geologů budou obcházet území. Obyvatelé by je neměli téměř zaznamenat, protože ty práce budou povrchové, bez vrtů," uvedla Ivana Škvorová z oddělení komunikace správy úložišť. Na základě těchto průzkumů by měl být počet lokalit zúžen na čtyři; finální lokalitu by SÚRAO mělo vybrat do roku 2025. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v Česku vzniknout do roku 2065.

Věra Stejskalová dr


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist