https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-navratem-vlku-do-skalistych-hor-se-vraci-touha-vlky-strilet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřS návratem vlků do Skalistých hor se vrací i touha vlky střílet

21.2.2012 01:25 | CHEYENNE/PÍSEK (Ecomonitor)
Vlci patřili donedávna k přírodnímu koloritu amerického severu.
Vlci patřili donedávna k přírodnímu koloritu amerického severu.
V roce 1990 už nežil na území státu Wyoming žádný vlk. Dnes má jejich populace podle odhadů 329 jedinců. S návratem vlků se ale vrací i touha vlky lovit.
 

Vlci byli v loňském roce vyškrtnuti ze seznamu ohrožených druhů v sousedních státech Idaho a Montana. Ve státě Wyoming ale zůstal vlk stále na seznamu právě proto, že se tam třesou na to, až bude možné vlky znovu střílet.

S přibývajícím počtem psovitých šelem se tak znovu otevřela diskuse o povolení regulačního odstřelu. Jakmile by se ale povolil odstřel, například v místě takzvané „John D. Rockefeller Parkway“, lesních územích mezi národními parky, byla by tím znemožněna migrace vlků.

„Můj osobní názor je, že vlci by měli být loveni, kdekoliv se jen objeví,“ říká Joe Tilden, okresní komisař z Wyomingu a zároveň jeden z nejhlasitějších obhájců odstřelů. „Jsou to tajnůstkářská stvoření s extrémně vysokou inteligencí.“ Pokud by byla požadovaná změna v zákoně schválena, mohli by být vlci odstřelováni jako trofejní zvěř i na území těsně sousedícím s lesy národních parků Yellowstone a Grand Teton.

Vlci patřili donedávna k přírodnímu koloritu amerického severu. V časech před koloniální expanzí se volně pohybovali pustinami i prériemi. Z kraje dvacátého století se lidé postarali o jejich likvidaci a kolem roku 1930 se daly poslední exempláře spočítat na desítky kusů. Skalisté hory se staly bariérou, za kterou se desítky let žádný vlk nesměl dostat. Ochranná opatření, zejména Úmluva o ochraně ohrožených druhů z roku 1973, však časem umožnila obnovu jejich počtů a jednotlivé smečky se postupně vydávaly dále od Skalistých hor.

„Vlci využívají území na severu státu, oblast Rockeffeller Parkway, k přechodům mezi parky,“ říká Sharon Maderová, mluvčí asociace národních parků. „Právě díky volnému pohybu můžeme udržovat životaschopné populace. Tato ikonická zvířata si prostě veškerou ochranu, kterou v parku mohou nalézt, zaslouží.“

Prozatím to ale vypadá, že vlci přijdou o svůj ochranný status nejpozději na podzim tohoto roku a lovci jako Tilden dostanou svůj prostor. Otázkou zůstává, zdali se ochráncům přírody podaří uhájit oblast Rockefeller Parkway jako místo nezbytného migračního koridoru.

Článek byl uveřejněn 10. 2. 2012 na serveru npr.org pod názvem „As Gray Wolves Return, So Does Debate Over Hunting“.


reklama

 
Další informace |
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist