https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-obnovitelnymi-zdroji-je-treba-zacit-na-vsech-urovnich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S obnovitelnými zdroji je třeba začít na všech úrovních

17.2.1999 16:00 | PRAHA (EkoList)
Největším problémem, který brání rozvoji úsporných technologií a přechodu na obnovitelné zdroje energie, je nechuť politiků a státních úředníků. "Problémem nejsou technické obtíže, ale jakási myšlenková impotence, panující na ministerstvu průmyslu," řekl dnes na tiskové konferenci ing. Petr Hlobil z Programu energetických úspor.
 

Přesto podle ekologických aktivistů je možné něco dělat. "Naše nadace vychází z toho předpokladu, že není dobré jenom čekat až se k něčemu rozhoupe stát. Je potřeba ukázat na všech úrovních, že získávání energie z obnovitelných zdrojů je reálnou alternativou," říká RNDr. Miroslav Kundrata z Nadace Partnerství. Nadace platí například energetické audity pro veřejně prospěšné budovy, jako jsou například školy. "Účelem je ukázat na konkrétních datech lokálním politikům a úředníkům, že investice do úspor nebo do změny energetického zdroje se vyplatí a je návratná," dodává Kundrata.

Jedním z projektů, na nichž se Nadace Partnerství podílí je také projekt ekologické poradny Veronica v Brně s názvem "Slunce pro Bílé Karpaty". Projekt je zaměřen na konstrukci solárních panelů na ohřev užitkové vody zejména na rodinné domky nebo budovy ekologicky hospodařících soukromých zemědělců v Bílých Karpatech na česko-slovenském pomezí. Jak potvrdila EkoListu RNDr. Yvonna Gaillyová z Veroniky, od počátku loňského roku do dnešního dne zprovoznili v rámci programu 17 solárních zařícení. Každé z nich, jak ukázala roční praxe, ušetří v průběhu dvanácti měsíců 2000 kWh elektrické energie, což při dnešních cenách znamená roční úsporu 5 600 korun. Solární panel o ploše 6 m2 a nádrž na 700 l vody pochází z dílny fyzika Jiřího Svobody z AV ČR. Díky pomoci Nadace Partnerství přispěla Veronica každému z oněch 17 zájemců 15 000 korunami. Vlastník domu si proplácel zbylých 17 000 korun. Návratnost celého zařízení v ceně 32 000 korun je tedy přibližně pět let. Životnost zařízení je podle doktorky Gaillyové přitom uvažována na čtyřnásobně dlouhou dobu - na 20 let.

Pro rok 1999 obdržela Veronica finanční pomoc od britského Know-How Fundu na budování solárních zařízení na veřejných budovách. Jak se vyjádřil ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD), je aktivita Veroniky v této oblasti "ukázkovým příkladem toho, že například ztenčující se zásoby uhlí nemusí ještě znamenat nutnost stavět nové atomové elektrárny."


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist