https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-ochranou-ohrozenych-druhu-se-to-u-nas-prilis-nelepsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S ochranou ohrožených druhů se to u nás příliš nelepší

16.5.2000 12:05 | PRAHA (EkoList)
Pozvednout úroveň veřejného povědomí o stavu ohrožených druhů živočichů v ČR a získat peníze pro projekty na jejich ochranu - to jsou hlavní dva cíle celoroční kampaně "Přežili rok 2000?", kterou dnes v Praze odstartovala organizace Ochrana fauny České republiky (OFČR). Novinářům to na tiskové konferenci řekl předseda OFČR Pavel Křížek. Podle Křížka ochrana druhů v ČR nezaznamenala, na rozdíl například od ochrany ovzduší či čistoty vod, od roku 1990 žádné výrazné zlepšení.
 

"Spíše naopak," říká Pavel Křížek. V ČR je téměř 300 ohrožených druhů živočichů a jejich stavy se nelepší. Některé druhy, jako například drop velký, už tu nebyly pozorovány od roku 1991." Podle Křížka je hlavním důvodem pokračující proces industrializace krajiny - přibývá liniových staveb typu elektrického vedení či dálnic. "V Maďarsku jsem například poprvé v životě viděl migrační mosty přes dálnice, které u nás dosud nikdo nedělá. A jenom díky elektrickému vedení u nás ročně zahyne několik set tisíc ptáků," dodává Křížek.

V rámci kampaně "Přežili rok 2000?" proběhne několik televizních pořadů - reportáží i debat - na TV Prima a České televizi. Publicistické pořady chystá i Český rozhlas a Rádio 1. Podle Pavla Křížka by měla vyjít také řada reportáží v časopisech, které jsou mediálními partnery kampaně (například Mladý svět). Letos v létě navíc OFČR využije zhruba 600 billboardů po celé republice.

Součástí projektu, který podporuje ve svém grantovém programu britská ambasáda v Praze, je kromě propagace ochrany ohrožených druhů, na kterých už OFČR pracuje několik let. "My spolupracujeme už tři roky a OFČR je podle nás jednou z nejefektivnějších a nejlepších organizací, se kterými jsme spolupráci začali," říká Steve O'Connor z britského velvyslanectví.

OFČR provozuje například záchytnou Stanici pro zraněné živočichy, která za první dva roky svého působení přijala a ošetřila více než 500 živočichů. Kromě toho pracuje na projektech, které mají ochránit dravce před smrtí v elektrických drátech či pomoci žábám, ohrožených automobilovou dopravou při svých každoročních migračních tazích. OFČR založili na začátku roku 1998 někteří členové Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Některé její projekty rukopis dodnes jasně prozrazují. "Chtěli jsme některé věci dělat trošku jinak," vysvětluje Pavel Křížek. "Se svazem ale na řadě věcí velmi úzce a úspěšně spolupracujeme." OFČR má podle slov svého předsedy zhruba 80 aktivních členů.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist