https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samice-orlosupa-ze-zoo-ostrava-byl-vypusten-na-korsice-ma-pomoci-obnovit-mizejici-populaci-vzacnych-dravcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samice orlosupa ze Zoo Ostrava byl vypuštěn na Korsice, má pomoci obnovit mizející populaci vzácných dravců

10.6.2017 03:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Samice orlosupa bradatého usazená na hnízdě.
Samice orlosupa bradatého usazená na hnízdě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Sylva Firlová / Zoo Ostrava
Samice orlosupa bradatého, která se v ostravské zoologické zahradě vylíhla 1. března a byla svými rodiči úspěšně odchována, byla v minulou sobotu vysazena ve volné přírodě na Korsice. Spolu s dalšími vypuštěnými orlosupy odchovanými v lidské péči může pomoci zachránit mizející korsickou populaci těchto majestátních dravců. Informovala o tom tisková mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.
 

Pracovníci ostravské zoologické zahrady se osobně vypouštění zúčastnili a sami mladou samici vložili do připraveného hnízda na vypouštění lokalitě v přírodním parku Parc naturel régional de Corse. Vypouštění byli přítomni i pracovníci parku, představitelé korsické vlády a zástupci Nadace monackého knížete Alberta II., která vypouštění orlosupů do přírody dlouhodobě podporuje.

Trubkami se mláďatům na hnízdě vhazuje potrava, aby se co nejvíce omezil kontakt s lidmi.
Trubkami se mláďatům na hnízdě vhazuje potrava, aby se co nejvíce omezil kontakt s lidmi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Sylva Firlová / Zoo Ostrava

Repatriační projekt na Korsice byl zahájen v loňském roce, kdy byla vypuštěna první dvě mláďata. Ostravská samice spolu dalším s mládětem jsou tak třetím a čtvrtým vypuštěným mládětem v oblasti. Ptáci tráví čas zatím jen na hnízdě, protože ještě nejsou letuschopná. Vštěpují si tak nové prostředí jako svůj domov, než hnízdo opustí. Pracovníci parku mláďata na hnízdě monitorují z úkrytu a přikrmují pomocí trubek, kterými vhazují potravu k hnízdu, aby nebyli ptáci rušeni a měli minimální kontakt s člověkem. Za několik dní dostanou orlosupi vysílačky, aby mohli být sledováni, až opustí hnízdo.

„Situace na Korsice je nyní kritická a letos se zde ve volné přírodě nevylíhlo žádné mládě. Pevně věříme, že až vypuštění ptáci dospějí, najdou si partnery a pomůžou tak k záchraně existence tohoto dravce na území Korsiky,“ doufá ostravská zooložka Adéla Obračajová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist