https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samice-tamarina-nekdy-samy-zabiji-sva-mladata-a-snedi-jejich-mozek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samice tamarína někdy samy zabijí svá mláďata a snědí jejich mozek

23.6.2011 01:12 | MADRID/HODONÍN (Ecomonitor)
Život se s mladými tamaríny rozhodně nemazlí. Samice ty z potomků, kteří mají v důsledku sociálního nastavení skupiny malé vyhlídky na přežití, zabijí.
Život se s mladými tamaríny rozhodně nemazlí. Samice ty z potomků, kteří mají v důsledku sociálního nastavení skupiny malé vyhlídky na přežití, zabijí.
Samice tamarína vousatého, které jsou v době po porodu vystaveny nadměrnému stresu, se svých mláďat zbavují, aby se udržely patřičně atraktivní a ve formě pro další možná páření, píše ScienceDaily.
 

Podle výsledků výzkumu španělské Nezávislé univerzity v Madridu je pro samice stresující například neochota samců spolupodílet se na péči o mláďata nebo přílišná konkurence ostatních samic. Tamaríní skupina žije pospolitě a obvykle velkou část péče o mláďata přebírají právě samci. Pokud ale odmítnou plnit svou část rodičovských povinností, přestane se samice o mláďata starat a někde je pohodí, zatímco vyhlíží nového nápadníka, který je více „do rodiny“.

Španělští badatelé vyrazili do peruánských lesů na téměř deset let, kde zkoumali problematiku vzájemného kanibalismu novorozenců a infanticidu (likvidaci mláďat dospělci, často rodiči) drobných drápkatých opiček z čeledi kosmanovitých. Zaznamenané projevy násilí na mláďatech však byly pro vědce více než překvapivé.

„Infanticida je poměrně extrémní chování a popravdě bývá rozhodně častěji spojována se samci,“ říká jeden z výzkumníků, Yvan Lledo-Ferrer. „Tím, že samec pozabíjí samici všechna její mláďata, ji vlastně uvolní pro páření a péči o jeho vlastní budoucí potomky.“ Genetické testy ale ukázaly, že u tamarínů se celkem bez skrupulí zbavují svých potomků právě samice. Záleží jen na tom, jak moc se cítí ohroženy konkurencí ostatních samic a jak dobře samci pomáhají s péčí o mláďata.

Ve spořádané skupině přežije průměrně 75 % mláďat. Jsou-li ale k dispozici jen dva samčí pečovatelé, poklesne šance na přežití mláďat na 40 %. Podobné počty panují i za přítomnosti jiných, páření schopných samic. Pokud se vyskytují další dvě potencionální konkurentky ve skupině, s přibližně 80% pravděpodobností mláďata nepřežijí třetí měsíc života. Život se tedy s mladými tamaríny rozhodně nemazlí.

Matky tamarína ty své potomky, kteří mají v důsledku sociálního nastavení skupiny malé vyhlídky na přežití, zabijí. „Matka následně sní mozek svého potomka, čímž získá vysoce kvalitní doplňkový zdroj živin, čímž částečně kompenzuje energii spotřebovanou v těhotenství,“ říká Lledo-Ferrer.

Boj o postavení výsadní rodičky, a tedy i dominantní reprodukce podle vědců není prý zrovna tou nejúspěšnější strategií. Lledo-Ferrer k tomu doplňuje: „Tato ‚soutěž' vede k vysoké míře prenatálního stresu, což může mít i vliv na životaschopnost potomstva a produkci mléka. Úspěšné samice vlastně neunesou své prvenství.“

Článek byl uveřejněn 9. 6. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Competition Between Females Leads to Infanticide in Some Primates“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist