https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sazky-maji-upozornit-na-plytvani-energii-kdyz-zhasnete-zazpivam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sázky mají upozornit na plýtvání energií: Když zhasnete, zazpívám

20.3.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Během Hodiny Země zhasne celá řada světových památek. Koloselum v roce 2008
Během Hodiny Země zhasne celá řada světových památek. Koloselum v roce 2008
Foto | saveourclimate / Wikimedia Commons
V sobotu večer na hodinu zhasne celá řada světových památek a měst, aby se připojily ke globálnímu happeningu Hodina Země. Přidá se i Česká republika, stejně jako někteří její obyvatelé. Letos poprvé chce kampaň přitáhnout pozornost k ochraně životního prostředí díky sázkám. Lidé slibují třeba běh v medvědím kostýmu, pečení dortu nebo chození do školy pouze v pyžamu, když jejich spoluobčané sníží svou spotřebu vody či omezí dojíždění auty.
 

Podle organizátorů samotná Hodina Země, která symbolickým hodinovým zhasnutím upozorňuje na plýtvání přírodními zdroji, sama o sobě nestačí. Proto letos poprvé přišli s výzvou Něco za něco (I Will If You Will).

Jde o dohodu, kde se určitý počet lidí zaváže, že budou například recyklovat, sníží svou spotřebu vody či omezí dojíždění auty. Na druhé straně pak jednotlivec, který se zaváže splnit svůj předem stanovený slib. Češi slibují v Něco za něco i to, že nebudou týden kouřit nebo se stejnou dobu nepřipojí na Facebook.

Někteří běžci půl maratonu tak mohou být letos překvapeni. Jeden z nich totiž přislíbil, že pokud se najde padesát lidí, kteří budou svůj domov vytápět o jeden stupeň Celsia méně než obvykle, uběhne celou trasu v medvědím kostýmu. Pokud se dalších padesát lidí zaváže k tomu, že budou vytahovat spotřebiče ve stand-by režimu ze zásuvky, jedna studentka z Prahy bude tři dny navštěvovat svou školu v pyžamu. Další vyzývatelka přislíbila, že upeče dort pro padesát lidí, kteří začnou vypojovat nabíječku ze zásuvky.

Co slibují Češi v kampani Něco za něco

Radek Klika:
Zazpívám 23. 3. 2013 se sborem na zámku v Pacově, pokud 50 lidí slíbí,  že se bude sprchovat kratší dobu.“

Radka Kuraszová:
Nechám se bláznivě ostříhat a nabarvit, když 300 lidí začne vypojovat  nabíječku ze zásuvky.

Zoltán Godor:
Uběhnu 1/2 maraton v medvědím kostýmu, když 50 lidí sníží teplotu, na  kterou vytápí, o 1 °C.

Celosvětově se sázek zapojuje pestrá řada lidí od běžných občanů přes umělce až například po prezidenta Fidži. Jedna z již naplněných výzev povede k tomu, že si starší účastnice nechá vyzdobit záda tetováním, protože se díky ní 10 000 lidí rozhodlo začít třídit odpad. Evropský komisař pro životní prostředí Janez Potočnik zase přislíbil složit a zazpívat písničku pro tisícovku lidí, kteří na týden přestanou používat svá auta.

V České republice se k sobotní Hodině Země připojí Praha, Ostrava, Ústí nad Labem, Jihlava a dalších více než sto českých obcí. V rámci happeningu na šedesát minut zhasnou část svého osvětlení mezi 20:30 a 21:30.

Česká a moravská města se tak připojí k dalším 7000 měst ve 152 zemích. Do tmy se ponoří také slavné památky: římské Koloseum, most Golden Gate v San Franciscu, Eiffelova věž v Paříži či londýnský Big Ben. Z českých pamětihodností nebude chybět hrad Karlštejn, chrám sv. Barbory v Kutné hoře, Žižkovský televizní vysílač nebo Vítkovické vysoké pece.

V sobotu 23. března bude od 20:30 na náměstí Republiky pořádat Klimatické koalice, Zelený kruh a Ekologický institut Veronika společnou akci na podporu Hodiny Země.


reklama

 
Další informace |
Více najdete na stránkách Hodina Země organizace Veronica.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist