https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sbirka-parafinovych-modelu-jablek-ukryva-i-odrudy-ktere-jiz-zmizely-ze-sadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sbírka parafínových modelů jablek ukrývá i odrůdy, které již zmizely ze sadů

30.6.2017 15:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Národní zemědělské muzeum vydává knihu „Sbírka parafínových modelů jablek“, která vznikla jako dílčí katalog jeho rozsáhlé sbírky sádrových a parafinových modelů ovoce a zeleniny.
Národní zemědělské muzeum vydává knihu „Sbírka parafínových modelů jablek“, která vznikla jako dílčí katalog jeho rozsáhlé sbírky sádrových a parafinových modelů ovoce a zeleniny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Národní zemědělské muzeum vydává knihu „Sbírka parafínových modelů jablek“, která vznikla jako dílčí katalog jeho rozsáhlé sbírky sádrových a parafinových modelů ovoce a zeleniny. I když je určen zejména pro badatelské účely, přehledně zpracovaného průvodce existujícími i dnes již nepěstovanými odrůdami jablek ocení nejen odborníci. Publikací na toto téma je totiž nedostatek. Informuje o tom Národní zemědělské muzeum.
 

Krajové a staré odrůdy ovocných dřevin se v poslední době těší rostoucímu zájmu veřejnosti, informace o nich jsou však stále omezené. Přestože nová kniha v žádném případě nemá být encyklopedií či pomologickou učebnicí a je věnována především prezentaci sbírkových předmětů, přehledně zpracované informace v ní ocení všichni, kteří se tematikou starých a krajových odrůd zabývají. Mnohé odrůdy lze totiž spatřit už jen jako součást starých atlasů a encyklopedií. Ani nejzdařilejší pokus o vyobrazení plodů však nemůže být chápán jako absolutní. Fotografie plastických modelů, které odpovídají velikostí, tvarem i barevností reálným plodům, mohou proto být praktickým vodítkem nejen pro šlechtitele a odborné pracovníky, ale i drobné pěstitele. Využít ji mohou také všichni, kteří marně pátrají, jakou odrůdu jabloně mají na své zahradě.

Sbírkový katalog co nejrealističtěji zachycuje typické představitele vybraných odrůd jablek, pěstovaných zejména v regionu střední a východní Evropy. Všechny fotografie modelů jsou doplněny stručným pomologickým popisem s informací o původu, velikosti a tvaru plodu, slupce, dužnině, chuti či době sklizně včetně uvedení zdroje literatury. Pro lepší přehlednost jsou odrůdy řazeny abecedně a jednotlivá hesla obsahují také informace o synonymních názvech. V publikaci je 223 historických či vyloženě krajových (včetně těch, jež nebyly nikdy uvedeny ve významném měřítku do pěstitelské praxe), i obecně známých odrůd jablek, které se, byť původem starší, uplatňují dodnes u nás i ve světě. Kniha je první z řady plánovaných katalogů, následovat budou katalogy věnované hruškám, meruňkám a broskvím.

Kniha Sbírka parafínových modelů jablek
Kniha Sbírka parafínových modelů jablek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Vznik prvních sádrových a parafínových modelů ve sbírce muzea se datuje do 30. let minulého století, jejich výroba byla ukončena na přelomu století. Podnět k založení kolekce pocházel od samotného muzea – modely měly prezentovat tehdejší výsledky šlechtitelství a odkazovat na tento obor v muzejních expozicích i v krátkodobých výstavách. Dnes modely uložené v pobočce Národního zemědělského muzea ve Valticích tvoří významnou část podsbírky „Ovocnictví“ a zahrnují 1425 sbírkových předmětů, z nichž 920 jsou modely ovoce, 505 představuje zeleninu. Část z nich je zde možné zhlédnout v expozici Historický vývoj ovocnictví, zelinářství a vinařství.

Nejobsáhlejší skupinou sbírky jsou jablka, která čítají 744 kusů zapsaných pod 505 inventárními čísly a zastupujících 223 odrůd. Vzhledem k ukončení výroby v 90. letech nejsou v kolekci bohužel všechny nově vyšlechtěné odrůdy a chybí i některé z 80. a 90. let. Zvažuje se proto její rozšiřování. Například jen fyzická kolekce genotypů jabloní udržovaná ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích čítá více než 1100 stromů, což je pouze zlomek celosvětového bohatství této nejvýznamnější ovocné plodiny mírného pásma.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist