https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-australske-rybky-jsou-pri-namluvach-pekne-vybirave-pokud-nejsou-samci-dlouho-sami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Australské rybky jsou při námluvách pěkně vybíravé. Pokud nejsou samci dlouho sami

30.11.2010 06:39 | WASHINGTON/HODONÍN (Ecomonitor)
Samci hlaváče pustinného si zpravidla vybírají co největší samičky. Vybíravost je ale opustí, pokud jsou už příliš dlouho sami.
Samci hlaváče pustinného si zpravidla vybírají co největší samičky. Vybíravost je ale opustí, pokud jsou už příliš dlouho sami.
Foto | Annalog / Wikimedia Commons
Výzkum australské univerzity v Monash ukázal, že pokud jde o námluvy, je strategie malých australských rybek hlaváčů pustinných poněkud překvapivá. Samci si zpravidla vybírají co největší samičky. Vybíravost je ale opustí, pokud jsou už příliš dlouho sami, píše ScienceDaily.
 

V období rozmnožování se samci snaží samice zaujmout pestře vybarveným šatem. Námluvy a lákání samic vyžadují spoustu času a energie – a navíc i zvýšené nebezpečí plynoucí ze setkání s dravci. „Samci hlaváčů si vybírají k tření co největší samice, které jsou schopny naklást nejvíce jiker,“ popisuje autor studie Bob Wong běžná pravidla rozmnožování. Jeho laboratorní pozorování ale ukázalo, že pokud samec shledá, že jeho styk se samičkami je řídký, s nadšením se pustí za kteroukoliv samičkou, kterou zrovna potká – bez ohledu na její velikost.

Samci, kteří mají se samičkami častý kontakt, jsou ale mnohem náročnější a pečlivě volí podle velikosti, které samičce věnují svou energii. „Tato pozorování jsou velmi cenná,“ dodává Wong. „Dlouhou dobu se totiž mělo za to, že jsou to spíš samice, které více dbají na to, s kým a kdy se budou třít. Ukazuje se ale, že i samci dokážou být pořádně vybíraví.“

Hlaváči pustinní jsou velmi zvláštní druh ryb, vyskytují se v potocích a vodních tůních v suchých oblastech kolem australského jezera Eyre.

Článek byl uveřejněn dne 9. 10. 2010 na serveru ScienceDaily pod názvem „A Love Game: Fish Courtship More Complex Than Thought“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist