https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-zoufale-samice-bojuji-podle-jinych-pravidel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Zoufalé pavoučí samice bojují podle jiných pravidel

20.10.2010 14:10 | ČESKÉ BUDĚJOVICE/WASHINGTON (Ecomonitor)
Samička pavouka rodu Phidippus clarus.
Samička pavouka rodu Phidippus clarus.
Licence | Volné dílo (public domain)
Když přijde na zápas, samice skákavkovitých pavouků druhu Phidippus clarus si rozhodně neberou servítky, bojují totiž o všechno. Takový je závěr studie uveřejněné na serveru ScienceDaily, která řešila vnitrodruhové sociální interakce pavouků v Severní Americe. Tým terénních badatelů z univerzity v Berkley si povšiml, že na rozdíl od samců, kteří se navzájem spíš jen zastrašují a demonstrují své schopnosti tancem připomínajícím sumo, samice bránící teritorium a snůšku neváhá kousnout konkurentku při prvním setkání.
 

Důvodem rozdílného způsobu vyřizování účtů je u tohoto druhu cenné teritorium s připraveným hnízdem a péče o potomstvo. Zatímco samci kočují mezi samicemi a nemají stálé území a vystačí si tak při případném konfliktu s téměř „gentlemanským“ zastrašováním, samice, která by přišla o vhodný úkryt, je vydána na milost a nemilost všem dravcům v okolí. „Doslova se snaží zničit protivnici v boji a dobíjejí ji, i když už je poražena,“ popisuje souboj jeden z badatelů, Carlos Botero z univerzity v Durnhamu. Damian Elias, hlavní autor studie, rozvádí výsledky pozorování dále: „Předtím než samice bude klást vajíčka, musí se nejdřív zbavit pevné pokožky, aby mohla narůst do patřičné velikosti.“ Jenže bez krunýře jsou samice velmi zranitelné. „Pokud jsou navíc opravdu blízko momentu kladení vajíček a nemají ještě vytvořené hnízdo, není pravděpodobné, že přežijí,“ dodává Elias. Obvykle tedy dochází k souboji, když samice, která již hnízdo připravené ke kladení vajíček vlastní, zápolí s nově příchozí, která hnízdo pracně vytvořené z vláken a ohnutého listu ještě nemá.

Vědci si kladli otázku, zda vítězí samice, která je větší rváč, anebo spíše ta, která je majitelkou hnízda. „U poměrně slušného množství jiných živočichů tomu totiž bývá tak, že zvítězí spíš ten, kdo bojuje o své vlastní území,“ říká Elias. V experimentu, kdy na louce nechali zápasit přenesené samice bez hnízda se zabydlenými majitelkami, však nic nevycházelo podle těchto předpokladů. „Pravděpodobnost a předpoklady zde nehrály roli, jednou zvítězila samice s hnízdem, podruhé to dopadlo jinak,“ tvrdí Elias.

Testováním různých hypotéz se ukázalo, že samice, která je blíž kladení vajec, a tudíž je zoufalejší, bojuje tvrději a častěji vítězí. „V soubojích pavoučích samic nezáleží na tom, jak velké jsou nebo kolik váží, ale jak moc potřebují vyhrát,“ shrnuje závěry Elias.

Podle zprávy „Desperate Female Spiders Fight by Different Rules“ uveřejněné na serveru ScienceDaily dne 5. 6. 2010


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist