https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/scitaci-netopyru-prozkoumaji-v-karlovarskem-kraji-300-zimovist
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sčítači netopýrů prozkoumají v Karlovarském kraji 300 zimovišť

29.1.2018 20:00 | ČISTÁ (ČTK)
Zhruba 300 zimovišť netopýrů navštíví ochránci přírody během zimního sčítání v Karlovarském kraji. Na ilustračním snímku netopýr ušatý.
Zhruba 300 zimovišť netopýrů navštíví ochránci přírody během zimního sčítání v Karlovarském kraji. Na ilustračním snímku netopýr ušatý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Radek K. Lučan / Česká krajina
Zhruba 300 zimovišť netopýrů navštíví ochránci přírody během zimního sčítání v Karlovarském kraji. V pátek zamířili do středověkého dolu Jeroným v Čisté na Sokolovsku, který přes zimu poskytuje útočiště desítkám až stovkám netopýrů. Letos jich tu podle Přemysla Tájka z Regionálního pracoviště Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les tráví zimní spánek méně než loni.
 

Stavy netopýrů se mění mírně v jednotlivých lokalitách, ale celkově jsou stabilní. "Ale díky monitoringu, který se na území České republiky dělá od 50. let, stavy některých druhů, které v 50. a 60. letech hodně ubyly na základě intenzifikace zemědělství a používání insekticidů a dalších jedů, začaly opět narůstat," řekl Tájek.

V Karlovarském kraji se nyní vyskytuje dvacítka druhů netopýrů. Tím dvacátým byl letos netopýr alkathoe, zaznamenaný v Doupovských horách.

Přímo v dole Jeroným sčítači netopýrů ve dvou prostorách některý rok najdou desítky jednotlivců, loni jich tu ale bylo 347, což byl zatím rekordní počet. Vyskytují se zde i méně obvyklé druhy jako například netopýr brvitý. Letos ale po prozkoumání první části dolu našli ochranáři jen asi 60 jedinců, zatímco loni jich tu bylo přibližně 140.

Podle Tájka zde stavy netopýrů poměrně silně kolísají. Příčiny zatím odborníci neodhalili. Mohlo na to mít vliv zpřístupnění dolu před několika lety. Návštěvnický provoz a stavební úpravy se ale týkají jen období, kdy zde netopýři nezimují. Jak ale Tájek dodal, netopýr je hodně konzervativní a během svého života, který může trvat i 20 let, své zvyky nerad mění.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist