https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-pardubaci-vyzyva-lidi-aby-prispeli-na-odkup-spalovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení Pardubáci vyzývá lidi, aby přispěli na odkup spalovny

23.2.2018 03:30 | PARDUBICE (ČTK)
Areál v Rybitví, které firma AVE vlastní od roku 2006, by město podle architekta a zastupitele Milana Košaře (Pardubáci) mohlo využít pro skladování a zpracování komunální odpadu. Zastupitelé ODS, kteří jsou stejně jako Pardubáci v opozici, navrhují jiné řešení. O odkupu spalovny by měla jednat nově zřízená odpadová městská firma, ve které by měly podíl obce, město a kraj. / Ilustrační foto
Areál v Rybitví, které firma AVE vlastní od roku 2006, by město podle architekta a zastupitele Milana Košaře (Pardubáci) mohlo využít pro skladování a zpracování komunální odpadu. Zastupitelé ODS, kteří jsou stejně jako Pardubáci v opozici, navrhují jiné řešení. O odkupu spalovny by měla jednat nově zřízená odpadová městská firma, ve které by měly podíl obce, město a kraj. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Sdružení Pardubáci zahájí veřejnou sbírku na odkup odstavené spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. Petici proti jejímu zprovoznění podepsalo před deseti lety 50.000 lidí. Záležitost stále není uzavřená a hrozí, že firma nakonec nebezpečný odpad začne pálit. Novinářům to ve středu řekl zastupitel František Brendl (Pardubáci).
 

"Chceme vytrhnout lidi z letargie. Uběhlo deset let od petice, prvního projednávání o povolení spalovny a nejsme o milimetr dál. Vyzýváme lidi, aby konfrontovali své zastupitele a pomohli odkup spalovny prosadit," řekl Brendl.

Město jednalo o odkupu spalovny s firmou AVE odpadové hospodářství, nakonec domluvilo kupní cenu 35 milionů korun. Zastupitelé vloni v květnu odkup schválili, jenže třikrát v rozpočtu neodhlasovali peníze. Radnice proto zařízení koupit nemůže. Situace je podle primátora Martina Charváta (ANO) tristní od chvíle, kdy zastupitelé schválili její odkoupení, ale hned v následujícím hlasování neuvolnili peníze na její odkoupení.

"Další neúspěšné minulé i současné pokusy nechci komentovat. Prověřuji názory a postoje kolegů zastupitelů k této problematice z širšího pohledu. Plán, jak dál, bych chtěl mít poskládaný během jara," řekl primátor.

Město již před časem zřídilo účet, na který lidé mohou přispívat. Zatím se tam sešlo asi deset tisíc korun. "O tomto účtu, který vede město, nikdo neví. Situace je vážná, nikoliv kritická. Chceme upozornit občany, že nebezpečí dál hrozí," řekl Jan Linhart (Patrioti).

Areál v Rybitví, které firma AVE vlastní od roku 2006, by město podle architekta a zastupitele Milana Košaře (Pardubáci) mohlo využít pro skladování a zpracování komunální odpadu.

Zastupitelé ODS, kteří jsou stejně jako Pardubáci v opozici, navrhují jiné řešení. O odkupu spalovny by měla jednat nově zřízená odpadová městská firma, ve které by měly podíl obce, město a kraj. Následně by areál provozovala. "Stejně se musíme postarat o odpady z regionu. Rostou legislativní požadavky i množství odpadů," řekl zastupitel Karel Haas.

Společnost AVE i přes jednání s městem o odkupu se zároveň nevzdává naděje, že souhlasné stanovisko k provozu nakonec získá. Naposledy usilovala o integrované povolení, které by jí umožnilo pokračovat ve snaze provozovat spalovnu. Krajský úřad Královéhradecké kraje ho ale předloni odmítl. Firma se proti rozhodnutí odvolala k ministerstvu životního prostředí. Podle informací ČTK by ministerstvo v nejbližších dnech mělo rozhodnout.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist