https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-zajistilo-v-plzni-kastraci-stovek-toulavych-kocek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení zajistilo v Plzni kastraci stovek toulavých koček

11.3.2016 14:56 | PLZEŇ (ČTK)
Stovky toulavých a divoce žijících koček nechal za posledních 15 let kastrovat plzeňský spolek Naděje pro kočky. Díky finanční pomoci magistrátu se plošné kastraci věnuje od roku 2001, každoročně nechá kastrovat několik desítek divokých koček. Po zákroku, rekonvalescenci a souhlasu veterináře se zvířata vracejí na místa odchytu, kde jsou zvyklá se o sebe starat, řekla ČTK předsedkyně spolku Helena Straková.
 

Žádné statistiky, kolik toulavých koček v Plzni žije, nejsou. Díky kastracím se ale daří jejich počet významně snižovat. "Zatímco ještě před lety byly kočky u popelnic běžnou součástí života ve městě, dnes je už lidé zahlédnou spíš jen výjimečně. Ubývá díky tomu i množství týraných koček. Především toulavá koťata totiž často bývají terčem brutálních útoků. V Plzni už jich naštěstí je jen velmi málo," řekla Straková.

Loni spolek spolu s městskou policií odchytil několik desítek divoce žijících zvířat. Členové spolku mapují situaci a pokud se někde ve městě divoké kočky přemnoží, tak je i s pomocí městské policie odchytávají. Každé odchycené zvíře členové spolku prohlédnou, odčerví a pokud má nějaký zdravotní problém, vyřeší jej. Kocoury poté pouštějí zpět do jejich teritoria, kočky míří na kastraci.

"Kastrují se pouze kočky, u kocourů by nebyl zákrok dostatečně efektivní. Kočky někdy pohlavně dospívají už v půl roce věku, můžou mít dva vrhy ročně a v každém až deset koťat. Množí se tak skutečně velmi rychle," uvedla Straková. Loni podstoupilo kastraci 24 koček, město přispělo zhruba 28.000 korun. Letos už zákrok podstoupilo šest zvířat. Kromě toho, že kastrace zabraňuje nekontrolovatelnému množení, pomáhá u koček předcházet zánětům dělohy, nádorům mléčné žlázy a dalším zdravotním problémům.

Spolek nemůže přijímat odchycené kočky z ulic. Jeho provoz hradí pouze dárci a sponzoři. Dotace města na péči o nalezené kočky jde do městského útulku, kam nalezené či zatoulané kočky odváží městská policie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist