https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sef-greenpeace-ve-vazbe-kvuli-poskozeni-urody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéf Greenpeace ve vazbě kvůli poškození úrody

28.7.1999 10:00 | LONDÝN (Reuters)
Lordu Melchettovi, výkonnému řediteli environmentální aktivistické skupiny Greenpeace bylo v úterý odmítnuto propuštění na kauci v souvislosti s jeho obviněními z poničení geneticky modifikované (GM) úrody.
 

Melchett (51) byl jedním z 28 lidí držených v Lyng v Norfolku ve východní Anglii. Místní soud ho ponechal ve vyšetřovací vazbě.

Aktivisté byli obviněni z destrukce poloviny úrody geneticky modifikované kukuřice během pondělní ranní razie.

Jedná se již o třetí ze sedmi farem, kde se provádí pokusy s genetickými modifikacemi, která byla poškozena nebo zničena během posledních osmi týdnů, kdy se zvýšilo úsilí aktivistů k ukončení kontroverzních vládních pokusů.

"Britská veřejnost dala jasně najevo, že si nepřeje, aby se tyto plány s pěstováním geneticky modifikovaných organismů na pokusných farmách nadále uskutečňovaly. Je důležité, aby byla úroda sklizena předtím, než vykvete a roznese GM znečištění," řekl Melchett, který je organickým farmářem.

Greenpeace tvrdí, že vláda není v kontaktu se skeptickou veřejností.

"Názor Greenpeace je, že by se mělo něco dělat s hrozbou GM úrody. Odpovědné autority nepodnikají a nemohou učinit žádné další kroky a někdo to dělat musí - a naneštěstí to padlo na Greenpeace, aby bránilo zájmy všech," sdělil pro rádio BBC právník pana Melchtta Mike Schwartz.

Úroda byla součástí vládních pokusů s GM organismy, které vzbudily v Británii velkou opozici. Protesty, ničení úrody a manifestace se staly samozřejmostí poté, co opozice zahájila ofenzívu proti (jak je nazýváno v populárních novinách) "Frankensteinovu jídlu".

Kvůli obavám z prudké reakce konzumentů stáhlo mnoho obchodů produkty obsahující GM přísady ze svých pultů.

Lokální autority v Lyngu urgovali vládu, aby zneškodnila GM kukuřici z obavy, že by mohlo dojít ke kontaminaci úrody na sousedících plochách.

Zastánci takovýchto pokusů tvrdí, že je nezbytné zjistit jak možné nedostatky, tak výhody této začínající vědy.

Labouristická vláda říká, že rozmach protestů může vést k omezení informovanosti o umístění GM pokusných farem. Ale Greenpeace je již předstihlo, když publikovalo detaily o všech těchto místech na své internetové stránce http://www.truefood.org/xfields.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist