https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sef-osn-pan-ki-mun-veri-ze-trump-od-klimaticke-dohody-neodstoupi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéf OSN Pan Ki-mun věří, že Trump od klimatické dohody neodstoupí

15.11.2016 12:21 | NEW YORK (ČTK)
Šéf OSN dnes na klimatické konferenci v Maroku také prohlásil, že pařížské ujednání je nyní nezastavitelné. Na snímku Pan Ki-mun na klimatické konferenci v Paříži 2015
Šéf OSN dnes na klimatické konferenci v Maroku také prohlásil, že pařížské ujednání je nyní nezastavitelné. Na snímku Pan Ki-mun na klimatické konferenci v Paříži 2015
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun věří, že nově zvolený americký prezident Donald Trump nakonec od celosvětové klimatické dohody z Paříže neodstoupí, jak prohlásil během předvolební kampaně. Šéf OSN dnes na klimatické konferenci v Maroku také prohlásil, že pařížské ujednání je nyní nezastavitelné.
 

"Co kdysi bylo nemyslitelné, je nyní nezadržitelné," řekl Pan Ki-mun o dohodě, kterou již formálně ratifikovalo přes 100 zemí světa včetně USA.

Trump v minulosti řekl, že globální oteplování je podvod, který si vymyslela Čína, aby poškodila americké hospodářství. Během kampaně slíbil, že smlouvu jako prezident vypoví. Šéf OSN teď mdoufá, že Trump si svůj původní záměr rozmyslí.

"Jsem si jist, že udělá rychlé a moudré rozhodnutí," řekl generální tajemník OSN. "Věřím, že vyslyší a porozumí závažnosti a naléhavosti klimatických změn," dodal.

Agentura Reuters krátce po amerických prezidentských volbách poznamenala, že z Trumpova předvolebního webu zmizely některé kontroverzní návrhy, mimo jiné i slib odstoupit od klimatické dohody.

Pařížský dokument, který loni v Paříži při dojednání podepsalo přes 190 zemí a který nyní prochází v jednotlivých státech formální ratifikací, v roce 2020 nahradí nynější kjótský protokol z roku 1997. Podle textu má být celosvětové oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

15.11.2016 13:24
Věř a víra tvá tě uzdraví
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

15.11.2016 14:12
Nejpůvabnější, je ta snaha poručit větru dešti, holt sociální inženýři jsou stále stejní již nejméně 100 let. Ani dvě světové války se všemi důsledky jim neotevřely oči.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

15.11.2016 15:49 Reaguje na Vladimír Hošek
To co je na tom nejhorší je to, kolik lidí je jim stále ochotno "skočit na špek".
Odpovědět
sv

20.11.2016 00:04
Trump nemusí do ničeho odstupovat. I před obamou USA snižovaly emise co2 podstatně rychleji než zelenými kravinami zmagořené německo. Zatímco v USA přecházely z uhlí na výrobu energie z plynu z břidlic (a tím ušetřili obrovská množství co2) tak ti němečtí vylízanci si začali zavírat JE a místo toho začali stavět uhelné elektrárny, protože se ukázalo, že ani přes biliony vylité do oze kanálu, tak tyto parodie na elektrárny nejsou sto jaderné elektrárny nahradit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist