https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senatni-volby-uspela-wagnerova-i-michalek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátní volby: Uspěla Wagnerová i Michálek

20.10.2012 17:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Libor Michálek, senátor za unii KDU-ČSL, Strany zelených a České pirátské strany
Libor Michálek, senátor za unii KDU-ČSL, Strany zelených a České pirátské strany
V druhém kole senátních voleb uspěli oba kandidáti Strany zelených. Novou senátorkou za Brno-město se stala Eliška Wagnerová a za Prahu 2 uspěl Libor Michálek.
 

Libor Michálek získal v druhém kole výrazně vyšší podporu než jeho protikandidát. Získal přes 11 000 hlasů, což znamená 75 % odevzdaných hlasů. Volit ale přišlo ještě méně lidí, než před týdnem, lehce přes 19 % oprávněných voličů. Michálek byl zvolen na společné kandidátce Pirátské strany, KDU-ČSL a Strany zelených.

Libor Michálek je absolventem Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a manažerského programu na Masarykové univerzitě v Brně. Pracoval jako makléř ve Fondu národního majetku, v dohledu nad kapitálovým trhem na ministerstvu financí, v Komisi pro cenné papíry jako ředitel odboru kolektivního investování. Působil též jako expert dohledu nad finančním trhem v České národní bance.

V srpnu 2010 se stal ředitelem Státního fondu životního prostředí. Na SFŽP přišel jako expert z České národní banky a měl pomoci uvést v život avizovanou změnu fondu na „zelenou banku“. Namísto toho Michálek oznámil, že Martin Knetig, poradce tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila, chtěl Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. Ze SFŽP pak měly podle Knetiga peníze směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry. Pavel Drobil v důsledku kauzy rezignoval na funkci ministra.

Michálek prohlásil, že v Senátu se chce věnovat především boji proti korupci.

Do Senátu míří také Eliška Wagnerová, která vyhrála v obvodě Brno-město. Také ona získala přes 74 % hlasů, ale i zde druhé kolo provázel nezájem voličů. Těch dorazilo jen něco přes 14 %. Eliška Wagnerová byla v letech 1998–2002 předsedkyně Nejvyššího soudu a v letech 2002–2012 místopředsedkyně Ústavního soudu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist