https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/seniori-nebudou-v-kromerizi-platit-za-prvniho-prihlaseneho-psa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senioři nebudou v Kroměříži platit za prvního přihlášeného psa

1.9.2017 13:00 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Senioři v Kroměříži nebudou od příštího roku odvádět poplatek za prvního psa ve svém vlastnictví, kterého ve městě přihlásí.  / ilustrační foto
Senioři v Kroměříži nebudou od příštího roku odvádět poplatek za prvního psa ve svém vlastnictví, kterého ve městě přihlásí. / ilustrační foto
Senioři v Kroměříži nebudou od příštího roku odvádět poplatek za prvního psa ve svém vlastnictví, kterého ve městě přihlásí. Vyplývá to ze změny vyhlášky o místních poplatcích, kterou tento týden přijali zastupitelé. Novinářům to dnes řekl starosta města Jaroslav Němec (nezávislý, zvolen za ANO). Příjmy z poplatků za psy, které činí ročně asi 800.000 korun, by klesly podle starosty zhruba o třetinu, investice by to ale neohrozilo.

 

Lidé, kteří pobírají starobní či jiný důchod, jenž je jejich jediným zdrojem příjmu, dosud platí za svého prvního psa ročně 200 korun a za druhého a dalšího psa 300 korun. Poplatek 300 korun za druhého a dalšího psa se pro seniory nemění.

Návrh předložili zastupitelé zvolení za opoziční ODS, nestraník Ivan Popelka a Blanka Šimůnková, která nedávno ODS opustila. "Pro seniory je držení psa jako společníka v mnoha případech motivujícím faktorem pro zlepšení a zpestření kvality života ve stáří. Pes jako společník je i motivujícím prvkem k pohybové aktivitě při venčení a komunikaci s okolním prostředím," uvedli v návrhu, který schválili zastupitelé.

Podle Němce je v Kroměříži k dnešnímu dni přihlášeno asi 2500 psů, osvobození od poplatku by se mělo týkat zhruba 1300 z nich. "Ročně se z poplatků na psy vybere přes 800.000 korun. Pokud bude platit vyhláška, kterou jsme odhlasovali, tak bude činit výpadek zhruba 260.000 korun. Pro město je to snesitelná částka, která nijak neohrozí jeho další investice," uvedl starosta.

Město z vybraných peněz od majitelů zvířat hradí například pytlíky na psí exkrementy, které ročně přijdou na zhruba 160.000 korun. Ve městě navíc podle starosty žije mnohem více psů, než je zmíněných 2500. "Jsou ale registrováni jinde, třeba v okolních vesnicích," sdělil Němec.

Podle platné vyhlášky se v Kroměříži platí poplatek za psa staršího tří měsíců. Platí jej lidé s trvalým pobytem a firmy se sídlem v Kroměříži. Lidé či firmy v domech se čtyřmi a více byty platí za prvního psa 800 a za druhého a dalšího 1200 korun, v domech se třemi a méně byty 400 korun za prvního a 600 korun za druhého a dalšího psa. Za prvního psa, jehož držitel má trvalý pobyt nebo sídlo v místních částech Bílany, Hradisko, Drahlov, Kotojedy, Postoupky, Těšnovice, Trávník, Vážany a Zlámanka se platí ročně 200 a za druhého a dalšího psa 300 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist