https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/serial-kapitolky-o-haveti-nam-ukaze-zivot-hmyzu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Seriál Kapitolky o havěti nám ukáže život hmyzu

8.3.2010 17:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Chcete se dozvědět, zda vosy zimu přežijí nebo zahynou? A kdo vyhraje v zápase sršně a motýla? Odpovědi se můžete dozvědět v novém dokumentárním cyklu desetidílném seriálu Kapitolky o havěti, jehož první díl odvysílá Česká televize 31. března 2010. Cyklus dokumentů o životě členovců byl natočen ve spolupráci s Akademií věd České republiky (AV ČR).
 

Natáčení dokumentárního cyklu Kapitolky o havěti, režisér Josef Dlouhý vpředu
Co myslíte, žije hrobařík na mrtvolách lidí? Natáčení desetidílného dokumentu probíhalo od května do října minulého roku po celé republice.
Foto: Studio FATE

„Vzdělávací pořad má přiblížit život hmyzu, který sice od vidění známe, ale mnoho informací o něm ve skutečnosti nevíme,“ uvedl ředitel Biologického centra Akademie věd ČR František Sehnal. „Například o vose víme většinou jen to, že má žihadlo, známe žlutočernou barvu a to, že žije v hnízdech. Ale nejsme si častokrát jisti, zda přes zimu zimuje nebo hyne a čím se živí. Někteří lidé se také divili, když jsme jim vysvětlili, že brouk hrobařík nežije na mrtvolách lidí, “ doplnil režisér Josef Dlouhý.

„Nejprve jsme museli najít společnou řeč mezi řekněme povrchní televizí a exaktní vědou. Nejobtížnější pak bylo natočit samotný hmyz, “ přiznal režisér Josef Dlouhý. „Pořad nemá být rozhodně encyklopedickým heslem, ale spíše inspirací pro to dozvídat se více. Na webu ČT bude u každého dílu ještě textový dokument, který zpracovali autoři a bude obsahovat další důležité informace o konkrétním hmyzu, například lokalitu, ve které žije, jak se rozmnožuje, kdo jsou jeho nepřátelé, čim mu můžeme uškodit, jaké nejnovější poznatky o něm existují,“ vysvětlil František Weyda z Biologického centra AV ČR. Dalším krokem by podle něj pak mohla být cesta do knihkupectví, kde si rodiče vyberou některou odbornou knížku a se svým dítětem, vybaveni již určitými znalostmi, si do přírody zajdou sami.

V jednom díle je přibližně 700 záběrů. Příprava celého dokumentu se dělila na zhruba 40 % teoretických příprav, kterou obstarávali biologové a zbylých 60 % natáčení. Co se týče délky natáčení probíhalo od začátku května do konce října minulého roku. V listopadu a prosinci byl materiál ve střižně. Cyklus obsahuje i zcela unikátní záběry, jakými jsou například útok sršně na motýla nebo vítězství brouka páteříčka nad pavoukem. Na jaký hmyz se tedy můžete těšit? Jednotlivé díly nesou tato jména: Louka, Motýl, Potápník, Vosa, Slunéčko, Krtonožka, Kůrovec, Hrobařík, Komár a Páteříček.

Biologické centrum AV ČR, které řídí právě František Sehnal, se zabývá kromě výzkumu především ekologií a v poslední době i její popularizací u veřejnosti. „Naše popularizační činnost tímto seriálem nekončí, rozhodně o nás ještě uslyšíte,“ dodal Sehnal.

Třináctiminutové díly poběží každou středu na ČT 1 od 15.00 hodin ve vzdělávacím okně pro starší děti, repríza je v úterý v 7.40 hodin na ČT 2. Sledovat pořad je možné i online na internetových stránkách ČT, kde se dokonce počítá s větším ohlasem. Dramaturgie pořadu doufá v přeřazení reprízy vysílání z úterního rána na vhodnější dobu, budou-li ohlasy pozitivní.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist