https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/silnejsi-zemetreseni-jsou-v-ceske-republice-vzacna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slabé zemětřesení zasáhlo tuto neděli Moravskoslezský kraj

11.12.2017 14:32 | OSTRAVA (ČTK)
Zemetřesení spící lidi vylekalo, škody na majetku ale hlášeny nejsou
Zemetřesení spící lidi vylekalo, škody na majetku ale hlášeny nejsou
Foto | Petr Štefek / Wikimedia Commons
Moravskoslezský kraj zasáhlo 10.prosince zemětřesení. Epicentrum bylo v hloubce asi 12 kilometrů poblíž Hlučína na Opavsku a dosáhlo síly až 3,5 stupně. Česko vykazuje díky své geotektonické struktuře slabou seizmickou aktivitu, která je omezena převážně na obvodové části Českého masívu. Předpokládá se, že zemětřesení zde vznikají vlivem tlaku alpského systému na tento blok.
 
"Na tísňovou linku jsme do 06:00 obdrželi zhruba dvě desítky telefonátů. Žádný náš zásah, který by směřoval přímo k likvidaci následků či škod, popřípadě evakuaci, neproběhl," sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Otřes zaznamenali lidé v Hlučíně, Kravařích nebo Markvartovicích.

"Bylo to opravdu zemětřesení, nebyl to žádný důlní otřes. Bylo to někde u Hlučína na půl cesty mezi Opavou a Ostravou, hloubka kolem 12 kilometrů a magnituda 3,5, což už je docela silný otřes na naše poměry v České republice. Takhle silné jevy bývají v západních Čechách, ale ve Slezsku je to velmi vzácné," řekl Zedník.

V posledních dekádách byly v ČR silnější otřesy zaznamenány na Chebsku a Sokolovsku na přelomu let 1985 a 1986. Zemětřesný roj tehdy trval zhruba tři měsíce a v prosinci 1985 otřesy dosáhly 4,6 stupně, což bylo nejvíce za uplynulých 100 let. Otřes tehdy způsobil praskliny ve zdech domů, spadly některé komíny a mnohde opadala omítka. Největší škody vznikly v obcích Skalná, Nový Kostel a Plesná na Chebsku, kde bylo poškozeno přibližně 15 procent domů. Na mnoha místech se také dočasně ztratila voda ve studních. Otřes pocítili lidé téměř na celém území Čech. V oblasti byly zaznamenány významnější zemětřesné roje také v roce 1908 (podle některých odborníků síla dosáhla až 4,8 stupně) a na přelomu let 1936-37.

V severovýchodních Čechách byl popsán největší otřes v roce 1901, silou se přiblížil zemětřesení na Chebsku v roce 1985. V roce 1931 zasáhly citelné otřesy také Opavsko a Jesenicko. Jinak jsou otřesy v Moravskoslezském kraji podle odborníků vzácné.

Odborníci z Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademii věd České republiky letos v říjnu zveřejnili výsledky dlouhodobého zkoumání, podle kterých v posledních 20.000 letech docházelo na území v ČR (v Dolním Slezsku či v západních Čechách) k zemětřesením o síle až 6,5 stupně.

Výběr silnějších zemětřesení v ČR od konce 70. let:

21. listopadu 1979 - Náchodsko postihlo zemětřesení, jeho síla dosáhla 3,7 stupně

21. prosince 1985 - Zemětřesení na západě Čech dosáhlo 4,6 stupně

10. září 1986 - Jeseníky v okolí Ramzové postihlo zemětřesení, jeho síla dosáhla 3,8 stupně

Říjen 2008 - Okolí Nového Kostela na Chebsku postihla v polovině měsíce série otřesů, jejichž síla dosáhla 3,8 stupně

Srpen a září 2011 - Série zemětřesení opět v okolí Nového Kostela na Chebsku. Nejsilnější otřesy dosáhly 3,8 stupně, slabší otřesy se vrátily ještě v listopadu.

31. května 2014 - Chebsko zasáhlo klasické zemětřesení o síle 4,5 stupně, které vyvolalo poměrně silné pohyby půdy. Největší škody vznikly v obci Stříbrná severně od Kraslic. Již 24. května Chebskem otřáslo zemětřesení o síle kolem čtyř stupňů.

11. července 2017 - Oblast kolem Kraslic na Sokolovsku a Nového Kostela na Chebsku zasáhlo zemětřesení o síle 3,5 stupně.

10. prosince 2017 - Moravskoslezský kraj zasáhlo zemětřesení. Epicentrum bylo v hloubce asi 12 kilometrů poblíž Hlučína na Opavsku, dosáhlo síly až 3,5 stupně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist