https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skalni-hradek-v-ceskem-svycarsku-je-nove-pristupny-po-schodisti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skalní hrádek v Českém Švýcarsku je nově přístupný po schodišti

23.11.2017 07:56 | KRÁSNÁ LÍPA (ČTK)
Vrchol hrádku Falkenštejn. Pochozí rošty chrání skálu a kulturní vrstvy chráněné památky před  erozí, zároveň umožňují růst vegetace na skále.
Vrchol hrádku Falkenštejn. Pochozí rošty chrání skálu a kulturní vrstvy chráněné památky před erozí, zároveň umožňují růst vegetace na skále.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Salov / Národní park České Švýcarsko
V Českém Švýcarsku skončily práce na zpřístupnění skalního hrádku Falknštejn. Postaveno je schodiště z pozinkované konstrukce, po kterém lze bezpečně vystoupat k chráněné kulturní památce. Mluvčí správy národního parku Tomáš Salov řekl, že návštěvníkům se cesta na Falknštejn otevře zřejmě s novou turistickou sezonou na jaře.
 

Konstrukce zajišťuje nejen bezpečný přístup na vrchol, ale současně chrání hrádek proti erozi působené návštěvností. Už v minulosti patřil objekt nedaleko Jetřichovic k turisty hojně vyhledávaným lokalitám v Českém Švýcarsku.

Správa parku usilovala o zachování přístupnosti hrádku a zároveň minimalizaci erozních vlivů a ochranu archeologických vrstev na vrcholu od roku 2009. Návrh řešení vznikl ve spolupráci se státní památkovou péčí, peníze na realizaci projektu v celkové výši sedm milionů korun poskytlo ministerstvo životního prostředí letos.

Dlouhé schodiště s plošinou vystavěné na pilířích není nikde navrtáno do skály. "Konstrukce se obešla bez narušení kulturní památky, opěrné prvky stojí na gumových podložkách a také schodiště v přístupové spáře je rozepřeno do stěn tak, aby nebylo nutné vrtání pro kotvící prvky," uvedl ředitel správy Pavel Benda. "Celá konstrukce, až bude v budoucnu dožívat, je v podstatě beze stop odstranitelná. Současně chrání kulturní vrstvy na vrcholu hrádku pro případ budoucích archeologických průzkumů," řekl.

Ocelové části konstrukce musel na vrchol dopravit vrtulník, poté se smontovávaly a nyní správa parku už zveřejnila první fotky z místa. Ihned poté se objevila kritika na sociálních sítích. "Celkem 84 procent diskutujících v komentářích podle našich zjištění se zpřístupněním a jeho podobou spíše souhlasí a ze zbývající šestnáctiprocentní části se každému nelíbí jiný detail. Netýká se to tak jen vzhledu nebo provedení. Někomu vadí samotný nárůst počtu návštěvníků," uvedl Salov.

Přístupová cesta "od ozdravovny". Vzniklo okruhové řešení přístupu k hrádku, nejstrmější partie nového přístupu překlenuje schodiště.
Přístupová cesta "od ozdravovny". Vzniklo okruhové řešení přístupu k hrádku, nejstrmější partie nového přístupu překlenuje schodiště.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Salov / Národní park České Švýcarsko

Upraveny jsou také přístupové cesty k historickému objektu. V některých k erozi náchylných úsecích jsou nově kovové žebříky. Jejich stupně jsou tvořeny pochozími rošty, které jsou protiskluzové a současně umožňují růst vegetace pod nimi. Díky úpravě původní přístupové cesty vznikla kruhová trasa, návštěvnický proud se tak může rozdělit. V budoucnu by na okruhu mohly být informační a naučné prvky.

Poprvé byl Falkenštejn zpřístupněn pro turisty v 19. století z iniciativy kněžny Vilemíny Kinské a stal se oblíbeným výletním cílem. V posledních desetiletích byl přístup na vrchol možný již pouze po schodišti vytesaném do pískovce, přičemž stupně byly velmi poničeny. Hojná návštěvnost se projevila i na samotném vrcholu skalního hrádku, poškozeny byly i archeologické vrstvy.

Podívat se na vrchol hrádku budou moci lidé poprvé při zahájení nové turistické sezony. Odepřít si musí nyní i procházky po jiných místech v parku. Vstup na turistické cesty v Českém Švýcarsku je totiž kvůli odstraňování následků orkánu Herwart do konce listopadu vyloučen. Na neznačené cesty a do porostů platí zákaz vstupu do konce prosince.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radka Fialová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist