https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skody-za-kradeze-kovu-se-loni-snizily-o-polovinu-na-148-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škody za krádeže kovů se loni snížily o polovinu na 148 milionů

21.7.2017 14:15 | PRAHA (ČTK)
Škody způsobené krádežemi kovů se loni snížily o 46 procent na 148 milionů korun. Ilustrační foto.
Škody způsobené krádežemi kovů se loni snížily o 46 procent na 148 milionů korun. Ilustrační foto.
Foto | Mink / Flickr
Škody způsobené krádežemi kovů se loni snížily o 46 procent na 148 milionů korun. Nahlášených krádeží bylo 3284 proti předloňským 5595. Píše to v materiálu ministerstva životního prostředí, který dostane v pondělí pro informaci vláda. Podle ministerstva se pozitivně projevilo mimo jiné zavedení bezhotovostní platby při výkupu kovů.
 

V roce 2014 bylo nahlášeno 11.764 krádeží se škodami za více než 564,5 milionu korun. Od začátku předloňského března začala platit vyhláška ministerstva životního prostředí, která nařizuje bezhotovostní způsob platby za výkup druhotných surovin, například převodem na bankovní účet. Opatření cílilo právě na krádeže kovů.

"Z hodnocení vyplývá, že situace v oblasti kovových odpadů se v České republice zlepšuje. Byl zaznamenán výrazný úbytek počtu krádeží kovových výrobků, ubylo rovněž případů zneužívání sociálních dávek za souběžného získávání finančních prostředků prodejem kovových odpadů," uvádí ministerstvo.

Na zavedená omezení výkupu kovů od občanů měly navázat další změny pro sběrny. Ministerstvo ale neprosadilo nový zákon o odpadech, který letos stáhlo z vlády. Pokud návrh v budoucnu projde, budou se sběrny muset vybavit kamerami, uchovávat záznam o výkupu po dobu tří let a na vyžádání ho poskytnout kontrole. Zpřísnit by se také měla pravidla na technické zabezpečení skládek. Ministerstvo počítá s tím, že po podzimních volbách zákon znovu předloží.

Policie loni také začala ve sběrnách zjišťovat informace o lidech, kteří ve větší míře kovy prodávali. "Tyto informace byly následně ve spolupráci s Úřady práce porovnány s evidencí příjemců sociálních dávek a v případě, že bylo zjištěno zneužití sociální dávky tím, že osoba v požadované lhůtě nenahlásila další příjem, bylo ve věci konáno přestupkové nebo trestní řízení v závislosti na způsobené škodě s právní kvalifikací protiprávního jednání jako podvod. V souvislosti s tímto opatřením a zejména pak se zavedením bezhotovostního převodu peněz za odevzdané druhotné suroviny, došlo k razantnímu poklesu jednotlivých případů," stojí v materiálu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist