https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skolaci-v-krkonosich-vyrazili-hrabat-louky-se-vzacnymi-rostlinami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Školáci v Krkonoších vyrazili hrabat louky se vzácnými rostlinami

12.4.2016 15:15 | VRCHLABÍ (ČTK)
Každý rok školáci pohrabou více než desítku lokalit s nejvzácnějšími krkonošskými loukami. Ilustrační obrázek
Každý rok školáci pohrabou více než desítku lokalit s nejvzácnějšími krkonošskými loukami. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Školáci v Krkonoších v těchto dnech vyrazili hrabat louky se vzácnými druhy rostlin. Vyhrabáním staré trávy pomohou zachovat například ohrožené populace orchidejí. Akce hrabání luk školáky má více než desetiletou tradici a každoročně se do ní v dubnu zapojí několik stovek dětí z deseti až 15 krkonošských škol. ČTK to řekl mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.
 

Každý rok školáci pohrabou více než desítku lokalit s nejvzácnějšími krkonošskými loukami. "Bez hrabání by louky do pěti let zarostly plevelem a vzácné květnaté druhy, například orchidej pětiprstka žežulník či léčivka prha arnika, by vymizely," řekl Drahný.

Dnes se u Rýchorské boudy do hrabání zapojilo přes 20 žáků páté a šesté třídy ze Základní školy Mladé Buky. "Za měsíc se mohou děti vydat na místo znovu a jako výsledek své práce uvidí krásně kvetoucí louku," uvedl Drahný. Hrábě, plachty na stahání vyhrabané stařiny a občerstvení dětem zajistí správci parku.

Vrátit bohatost a život loukám v Krkonoších se snaží i v roce 2012 zahájený pětiletý projekt Life Corcontica. Do projektu, jehož rozpočet je asi 90 milionů korun, je zahrnuta pravidelná péče o několik stovek hektarů horských luk. Jeho součástí jsou i chov hospodářských zvířat na loukách, likvidace šťovíku či vyřezávání náletových dřevin. Na důležitost zachování květnatých horských luk správa KRNAP upozorňuje veřejnost také soutěží o nejkrásnější krkonošskou louku Miss louka.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist