https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skoly-budou-moci-jednat-o-dodavkach-ovoce-primo-s-pestiteli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Školy budou moci jednat o dodávkách ovoce přímo s českými pěstiteli

18.5.2016 11:59 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo zemědělství v programu původně požadovalo, aby 40 procent potravin bylo českého původu. Nyní se kloní k variantě podpory regionálních producentů
Ministerstvo zemědělství v programu původně požadovalo, aby 40 procent potravin bylo českého původu. Nyní se kloní k variantě podpory regionálních producentů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Školy se budou moci domluvit na dodávkách ovoce a zeleniny přímo s pěstiteli, nikoliv jen s distributory, jako tomu bylo dosud. Vyplývá to z nových podmínek programu Ovoce a zelenina do škol, které schválila vláda. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství. V programu dostávají školáci prvního stupně základních škol zdarma ovoce, zeleninu a výrobky z nich. Novela vládního nařízení také určuje jednu porci ovoce nebo zeleniny.
 

"Do projektu chceme vtáhnout domácí pěstitele, a proto bylo nutné předefinovat cenové stropy pro jednotlivé ovoce a zeleniny. Školy tak nyní budou moci nakupovat rovnou od zemědělců. Stanovení maximální výše podpory je nutné, aby nedocházelo k situacím, že by někdo žádal o proplacení vyšší ceny," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V současném školním roce jde do projektu zhruba 200 milionů korun, většinou z evropských peněz.

Ministerstvo zemědělství v programu původně požadovalo, aby 40 procent potravin bylo českého původu. Nyní z tuzemska pochází 29 procent procent produktů. Na základě připomínek ministerstva zahraničních věcí a úřadu vlády ale podmínku nakonec do materiálu nedalo. Podle ministerstva zemědělství měla podmínka smysl na začátku projektu, nyní se kloní k variantě podpory regionálních producentů.

Vláda předloni v červenci schválila nařízení, díky němuž mohou ovoce dostávat žáci v přípravných třídách a děti v prvním až šestém ročníku základních škol. Rozšířila se i podpora doprovodných opatření, jako jsou exkurze u pěstitelů, přednášky, ochutnávky a soutěže propagující ovoce a zeleninu.

Opatření, které v roce 2006 navrhla Evropská unie, funguje v Česku od jara 2010. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě. Někteří kritici projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu.

Loni se v Evropském parlamentu diskutovalo o omezení projektu. České ministerstvo zemědělství bylo proti. Počet dětí zapojených do projektu roste, v letošním školním roce jich bylo o 30 000 více. Přihlášeno tak bylo skoro 540 000 dětí. Nařízení by mělo v případě schválení vládou začít platit 1. června.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist