https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skorapky-z-vajec-nevyhazujte-britsti-vedci-z-nich-chteji-vyrabet-obaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skořápky z vajec nevyhazujte. Britští vědci z nich chtějí vyrábět obaly

9.4.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Těhle skořápek by byla škoda, ale pokud neposlouží jako kraslice, mohly by se využívat jako součást obalů
Těhle skořápek by byla škoda, ale pokud neposlouží jako kraslice, mohly by se využívat jako součást obalů
Licence | Volné dílo (public domain)
Skořápky z velikonočních vajíček nevyhazujte, můžou ještě posloužit. Kdo je nedá do kompostu, můžete je schovat pro britské vědce. Ti slibují technologii výroby plastu z vaječných skořápek. Mělo by se z něho dát vyrábět leccos – od obalů na jídlo až po stavební materiál.
 

Vědci z univerzity v Leicesteru hledají způsob, jak recyklovat skořápky vajec, které potravinářské firmy v současnosti vyhazují na skládky odpadů. Výrobci potravin musí za likvidaci skořápek platit. Například jedna z leciesterských firem, která vyrábí majonézu a další vaječné produkty, týdně spotřebuje 1,3 milionu vajec. To znamená zhruba deset tun nepotřebných skořápek týdně, ročně zhruba 480 tun. A za jejich uložení na skládce zaplatí přibližně 30 000 liber (téměř 900 000 korun).

Naopak vědci chtějí z tohoto nepotřebného nepotřebného odpadu, vytvořit žádanou surovinu. Doufají, že se jim podaří najít cestu, jak ze skořápek vyrobit plnidlo, kterým by se dal zvětšit objem bioplastů vyráběných ze škrobu. Vaječné skořápky by tak mohly nahradit část hmoty různých obalů, například krabiček na hotové jídlo nebo potravinářských obalů. Mohlo by se tak povést vyrábět samotné obaly na vajíčka z vaječných skořápek.

Vědci z katedry chemie také hledají cestu, jak extrahovat glykosylaminoglykany (GAG), což jsou látky obsahující aminocukry. Právě ty se nacházejí ve skořápkách vajec. Látky se dají využít ve farmaceutickém průmyslu. Podle Andy Abbotta z univerzity v Leicesteru má jít o malý provoz, který by dokázal recyklovat pro průmysl nepotřebné suroviny na ekonomicky využitelný materiál v lokálním měřítku. Výzkum má také zkoumat mechanické vlastnosti bioplastů ze skořápek, jejich optimální pevnost a zjistit, které z plastů by měly největší naději na komerční využití.

„Skořápky potravinářský průmysl bere jako odpad, ale ve skutečnosti jde o velice sofistikovaný kompozitní materiál,“ říká Richard Worrall ze sdružení Food and Drink iNet, které výzkum sponzoruje.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist