https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovenska-ctyrkoalice-sestavila-vladu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenská čtyřkoalice sestavila vládu

17.11.1998 08:45 | PRAHA (EkoList)
Nový slovenský premiér Mikuláš Dzurinda oznámil 28. 10. složení nové slovenské vlády. Podle komentátorů jde o nejlepší slovenskou vládu od roku 1992.
 

Ve středu 28. 10., v den 80. výročí vzniku Československa, oznámil designovaný premiér Mikuláš Dzurinda (předseda Strany demokratické koalice, SDK) složení nové vlády. Tvoří ji členové všech čtyř stran bývalé protimečiarovské koalice - SDK (9 členů vlády), Strany demokratické levice (SDĽ - 6), Strany občanského porozumění (SOP - 2) a Strany maďarské koalice (SMK - 3).

Ministrem životního prostředí se stal jeden ze tří zástupců SMK ve vládě László Miklós. Slovenské nevládní organizace na tento post původně navrhovaly Zdeňku Tóthovou ze Strany zelených na Slovensku (SZS), která je součástí SDK. "Mohou vzniknout obavy, že kvůli možnému zneužití tzv. maďarské karty se bude nový ministr bát otevírat háklivá témata, jako jsou přehrady, JE Mochovce či olympiáda v Tatrách," obává se Igor Polakovič ze slovenských Greenpeace. "Těšíme se ale na setkání s novým ministrem. Doufáme, že by konečně mohlo dojít k navázání kvalitní spolupráce mezi MŽP a ekologickými organizacemi," dodal Polakovič pro EkoList.

Ministrem hospodářství se stal Ľudovít Černák (SDK), ministrem dopravy Gabriel Palacka (SDK) a ministrem zemědělství Pavel Koncoš (SDĽ).

Podle vyjádření jednotlivých stran před volbami i po nich pravděpodobně převáží na Slovensku názor, že je třeba ponechat v provozu JE Mochovce. Zdá se ale, že nová vláda bude poněkud více nakloněná nutnému uzavření JE Jaslovské Bohunice.

Podle vyjádření premiéra Dzurindy slovenská vláda plně respektuje rozhodnutí haagského soudu o přehradě Gabčíkovo - Nagymaros. Slovenská strana přílišný tlak na Maďarsko v tomto ohledu asi vyvíjet nebude. Jak ale řekla EkoListu paní Sunráková z tiskovéhoho oddělení SOP, "byl by nesmysl bourat Gabčíkovo, když už stojí. Znamená nepochybný přínos pro Slovensko i pro rozvoj tamního regionu."

V hodnocení nové vlády převládají spíše otázky než odpovědi. "Jakákoli změna oproti mečiarovskému režimu bude změnou k lepšímu," říká optimisticky Igor Polakovič.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist