https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-chysta-podporu-pro-auta-s-alternativnim-pohonem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko chystá podporu pro auta s alternativním pohonem

21.7.2016 13:46 | BRATISLAVA (ČTK)
Program podpory vozidel s alternativním pohonem zahrnuje 12 různých opatření včetně poskytování dotací, daňového zvýhodnění, odpuštění registračního poplatku, nezvyšování daně z motorových vozidel či spotřební daně na zemní plyn
Program podpory vozidel s alternativním pohonem zahrnuje 12 různých opatření včetně poskytování dotací, daňového zvýhodnění, odpuštění registračního poplatku, nezvyšování daně z motorových vozidel či spotřební daně na zemní plyn
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovensko chce podporovat prodej vozidel a alternativním pohonem i budování související infrastruktury. Počítá s různými úlevami, dotacemi a daňovým zvýhodněním. Vyplývá to z návrhu, který zveřejnilo slovenské ministerstvo hospodářství.
 

Vozidla s alternativním pohonem tvoří na Slovensku jen zlomek vozového parku. Nejčastěji jde o kombinaci benzinového motoru a systému zkapalněného ropného plynu (LPG), který lze obvykle namontovat do vozidla i dodatečně. Jen malý zájem je o koupi elektromobilů, jejichž prodejní cena je vyšší než u vozidel s běžným pohonem.

Podíl nových vozidel s alternativním pohonem v zemi ale mírně stoupá a loni podle odhadu dosáhl více než 4,5 procenta.

Program podpory vozidel s alternativním pohonem zahrnuje 12 různých opatření včetně poskytování dotací, daňového zvýhodnění, odpuštění registračního poplatku, nezvyšování daně z motorových vozidel či spotřební daně na zemní plyn. Detaily budou oznámeny později.

Plán počítá i s tím, že samosprávy budou moci na svém území vyhlásit nízkoemisní zóny s cílem regulovat vjezd méně ekologických vozidel. Podle slovenského ministerstva hospodářství se například v Berlíně tímto způsobem během tří let podařilo snížit nebezpečné prachové částice z dopravy až o polovinu.

Program má přispět k výraznějšímu rozšíření vozidel s alternativním pohonem. Například počet vozidel na stlačený zemní plyn by se do roku 2020 na Slovensku měl zvýšit dvaapůlnásobně, s ještě výraznějším nárůstem počítá slovenské ministerstvo u čistě elektrických vozidel a hybridních aut.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist