https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensky-ministr-kvuli-smogu-zada-nepouzivat-nekvalitni-palivo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenský ministr kvůli smogu žádá nepoužívat nekvalitní palivo

1.2.2017 01:00 | BRATISLAVA (ČTK)
Na současnou smogovou situaci v některých oblastech má významný vliv topení domácností.
Na současnou smogovou situaci v některých oblastech má významný vliv topení domácností.
Foto | Simona Albrechtová / Ekolist.cz
Slovenský ministr životního prostředí László Sólymos dnes vybídl tamní domácnosti, aby při topení nepoužívaly nekvalitní palivo. S výzvou vystoupil před novináři v reakci na vyhlášení varování kvůli smogu, které se týká několika slovenských regionů.
 

"Na současnou smogovou situaci v některých oblastech má významný vliv topení domácností. Často se na Slovensku spaluje nekvalitní palivo nebo dokonce odpad, ačkoliv to zákon zakazuje. Prosím, aby každý zvážil, zda se skutečně vyplatí používat palivo, které (nadměrně) znečisťuje vzduch. Jako stát nemůžeme postavit policistu ke každému komínu, je to naše společná odpovědnost," řekl Sólymos.

Jako příklad ministr uvedl topení kusy starého lakovaného nábytku nebo hadry, které jsou znečištěné olejem.

Varování v souvislosti se zvýšenou koncentrací prachových částic v ovzduší bylo vyhlášeno zejména ve větších městech na středním a východním Slovensku.

Z vyjádření ministra vyplynulo, že stát bezprostředně nezavede omezení s cílem zlepšit kvalitu ovzduší, smogová situace by měla v příštích dnech ustoupit. Do budoucna ale nejsou přísnější opatření vyloučena.

"Nechci předbíhat události, ale v rámci strategie (na zlepšení kvality ovzduší) zvažujeme například zavedení emisních požadavků na některé kotle pro domácnosti, jakož i možnost podpory jejich výměny," uvedl Sólymos.

Slovensko také vyčlenilo deset milionů eur (270 milionů Kč) na kompenzaci firmám, jež zavedly do praxe opatření na snižování energetické náročnosti své výroby, a tedy i na snižování emisí.

Slovenští meteorologové doporučili obyvatelům z regionů se smogovou situací, aby venku například nevykonávali fyzickou práci nebo sportovní aktivity. Špatným rozptylovým podmínkám, které Slovensko zaznamenalo i před 20 lety, nahrává dlouhodobě chladné počasí bez sněžení a větru.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist