https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smrkovym-lesum-skodi-sucho-mapy-pomohou-lesnikum-urcit-rizikove-oblasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smrkovým lesům škodí sucho. Mapy pomohou lesníkům určit rizikové oblasti

17.2.2017 10:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Oblasti s možností náhrad kalamitního poškození suchem.
Oblasti s možností náhrad kalamitního poškození suchem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Měnící se klima a zejména pravidelně se opakující periody sucha mají za následek, že v Česku chřadnou a odumírají smrky. Postiženy jsou smrky všech věkových stupňů, vypěstované uměle i z přirozené obnovy. V suchem oslabených porostech je pak výrazný následný výskyt václavek a škůdců, zejména podkorního hmyzu. Informuje o tom Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti.
 

Situace se v posledním desetiletí zhoršuje. V oblasti severní Moravy a Slezska dokonce dochází k rozsáhlému odumírání celých lesních kolonií. Ministerstvo zemědělství ČR proto plánuje zafinancovat obnovu lesních porostů poškozených suchem z Programu rozvoje venkova. Jako rámcový podklad pro poskytování podpory pro obnovu porostů kalamitně poškozených suchem poslouží mapy, které zpracovali experti z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti. Mapy ohrožení smrkových porostů vznikly na základě podkladů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Každým rokem budou aktualizovány.

Výzkumníci uvádějí, že pro hodnocení kalamitního (poškození lesa přírodními živly většího rozsahu) sucha v lesích by bylo vhodnější využít vodní bilanci lesních porostů. Ta však ještě není k dispozici a aktuálně se na ní pracuje.

Pro účely poskytování náhrad kalamitního poškození suchem byly vytvořeny dvě oblasti: bez možnosti náhrad (bez ohrožení suchem a mírné poškození) a s možností náhrad (oblasti ohrožené až extrémně ohrožené v roce 2015 a zároveň s nepříznivou bilancí v letech 2012–2014).

Stromy coby dlouhověké organismy uchovávají dostatečné energetické zásoby a dokáží vzdorovat nepříznivým podmínkám i relativně dlouhou dobu. Na období sucha reagují uzavřením průduchů, v extrémních případech opadem jehličí či listů. Pokud nedojde k poškození kořenů (např. vysokými teplotami či dlouhodobým zaplavením), jsou v následujícím vegetačním období schopny postupně obnovit své fyziologické funkce. K smrtelnému poškození dochází prakticky výhradně v případech, kdy suchým periodám předchází několikaleté oslabení vlivem chronického sucha – a prakticky bez výhrad je spojeno s výrazným výskytem biotických škůdců, kteří zde působí jako sekundární stresový faktor.

Více informací naleznete v dokumentu Mapy ohrožení smrkových porostů suchem jako nástroj identifikace rizikových oblastí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist