https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snehova-boure-ve-finsku-zachranila-podle-vedcu-tuleni-mladata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněhová bouře ve Finsku podle vědců zachránila tulení mláďata

10.1.2017 10:20 | HELSINKY (ČTK)
Kvůli malé sněhové pokrývce hrozilo, že mláďata, která se v letošní zimní sezoně narodí, se stanou snadným terčem predátorů.
Kvůli malé sněhové pokrývce hrozilo, že mláďata, která se v letošní zimní sezoně narodí, se stanou snadným terčem predátorů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněhová bouře, která o víkendu zasáhla Finsko, zachránila desítky letošních mláďat ohroženého poddruhu tuleně kroužkového u jezera Saimaa na východě země. Jsou o tom podle finské televize YLE přesvědčeni vědci, neboť zmíněný poddruh pro přežití mláďat bezpodmínečně potřebuje dostatek sněhu, ve kterém si buduje doupata.
 

Kvůli malé sněhové pokrývce hrozilo, že mláďata, která se v letošní zimní sezoně narodí, se stanou snadným terčem predátorů. Odborníci odhadují, že uhynout by kvůli tomu mohla až polovina mláďat. Ačkoli nynější sněhové podmínky nejsou ideální, výhled na přežití je nyní o mnoho lepší, než tomu bylo před týdnem.

Úřady se nyní obávají oteplení či dlouhodobého deště, který by přispěl k tání. Ve hře tak jako záloha zůstává možnost navezení sněhu k jezeru z jiných regionů.

"Pokud nebude dostatek sněhu, tak ho zajistí dobrovolníci, což znamená několik stovek lidí s lopatami, kteří přispěchají na pomoc," řekl biolog Jouni Koskela.

Poddruh sladkovodního tuleně kroužkového od Saimaaského jezera se na přelomu tisíciletí kvůli dlouhodobému nedostatku sněhu ocitl na seznamu kriticky ohrožených zvířat, populace tehdy poklesla na 250 jedinců. Záchranný program si do roku 2020 stanovil jako cíl 400 jedinců, v současnosti u jezera žije asi 380 těchto plachých zvířat.

Loni na jaře populace tuleňů podle Koskely hranici čtyř set krátce překročila díky 80 mláďatům. "Se započítáním přirozeného úhynu, úhynu mláďat a úhynu kvůli zamotání do rybářských sítí tady máme pravděpodobně 370 až 380 jedinců," dodal Koskela.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist