https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-schvalila-zakon-pro-ekologicke-zemedelce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna schválila zákon pro ekologické zemědělce

30.5.2000 17:10 | PRAHA (EkoList)
Nový zákon o ekologickém zemědělství schválila dnes ve třetím čtení Poslanecká sněmovna. Pro zákon hlasovali poslanci všech parlamentních stran, kromě ODS. "Nevím zda se zalekli slova ‚ekologické' v názvu zákona nebo něčeho jiného, ale překvapivě hlasovali proti," divil se těsně po hlasování poslanec KDU-ČSL Libor Ambrozek. Podle něj se do zákona podařilo vpravit během jeho projednávání prakticky všechny připomínky od samotných ekozemědělců (zastoupených zejména svazem Pro-Bio).
 

Nový zákon obsahově navazuje na poslední novelizaci dosud platného metodického pokynu. Hlavní změnou měla být podmínka, že farma hospodaří pouze ekologicky. Nakonec se podařilo prosadit kompromis: zemědělec nesmí pěstovat konvenčně stejné plodiny, jaké pěstuje ekologicky.

Zákon také zpřísňuje certifikaci zpracovatelských procesů. Certifikáty bude vydávat Ministerstvo zemědělství a kontrolní organizací bude i nadále Kontrola ekologického zemědělství (KEZ). Zákon stanovuje sankce za porušení pravidel, z nichž nejpřísnější je vyškrtnutí ekologicky hospodařícího podniku ze seznamu ekologických zemědělců a tím ztráta nároků na dotace. Zákon zároveň v návrhu vlády počítal s pokutou za nedodržení pravidel ekologického zemědělství 100 tisíc korun. Šéf parlamentního podvýboru pro životní prostředí Libor Ambrozek úspěšně navrhl zvýšení pokuty až na jeden milión korun.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist