https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sobotka-vlada-resi-s-polskem-problem-se-zaricimi-skleniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sobotka: Vláda řeší s Polskem problém se zářícími skleníky

30.6.2016 16:00 | PRAHA (ČTK)
Na základě informací z médií, které polská strana ale zatím nepotvrdila, majitelé skleníků na základě protestů z české i saské strany zvažují, že skleníky odstíní. Ilustrační foto
Na základě informací z médií, které polská strana ale zatím nepotvrdila, majitelé skleníků na základě protestů z české i saské strany zvažují, že skleníky odstíní. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká vláda řeší s polskou stranou problém s polskými skleníky u českých hranic, které svým osvětlením obtěžují obyvatele příhraničních oblastí Liberecka. Dopad mají i na přírodu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už při společném zasedání české a polské vlády požádal premiérku Beatu Szydlovou, aby se touto věcí zabývala. O problému kromě toho jednají i ministerstva životního prostředí obou zemí. Sobotka to řekl při dnešních interpelacích v odpovědi na dotaz poslance ČSSD z Libereckého kraje Pavla Ploce.
 

České ministerstvo životního prostředí nyní apeluje na polské ministerstvo, aby projednalo s investorem takové úpravy, které zabrání úniku světla, uvedl Sobotka. Dodal, že poslední informace, které má MŽP k dispozici, uvádějí, že osvětlení skleníků kleslo o 30 až 40 procent kvůli prodloužení dne. Od 15. března bylo přisvětlování zcela vypnuto a počítá se s tím, že bude zcela vypnuto do září. "Na podzim budeme ověřovat, zda snížení intenzity setrvává a zda jsou provedená opatření dostačující," řekl Sobotka.

Na základě informací z médií, které polská strana ale zatím nepotvrdila, majitelé skleníků na základě protestů z české i saské strany zvažují, že skleníky odstíní. "Takže problém by měl v příští sezoně zmizet, neboť od září by měly být skleníky zakryté," Sobotka.

Uvedl také, že využil společného zasedání české a polské vlády ve Varšavě. "Já jsem požádal paní premiérku Beatu Szydlovou, aby se touto věcí zabývala. Upozornil jsem ji na to, že ten světelný smog, to světelné znečištění je něco, co komplikuje česko-polské vztahy i v příhraniční. Působí to zbytečně negativně. Polská premiérka přislíbila, že se tou věcí bude zabývat," dodal Sobotka. Další jednání o problému budou následovat, je to pravidelná agenda obou ministrů životního prostředí, informoval.

Problém se týká skleníků o rozloze deseti hektarů, které polská společnost Citronex vybudovala v těsné blízkosti elektrárny Turów. Pěstuje v nich rajčata a okurky a plánuje další rozšíření. Podle měření astronomů svítí v noci skleníky podobně jako stotisícový Liberec. Světlo skleníků je vidět i ze vzdálenosti 60 kilometrů. Přemíra světla z Polska ohrožuje i Jizerskou oblast tmavé oblohy, která byla v Libereckém kraji vyhlášena v roce 2009 jako první v Evropě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist