https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sokoli-par-v-prazske-spalovne-v-malesicich-vyvedl-ctyri-mladata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sokolí pár v pražské spalovně v Malešicích vyvedl čtyři mláďata

30.5.2016 14:05 | PRAHA (ČTK)
Mládě sokola na komíně pražské spalovny v Malešicích se narodilo také před dvěma lety
Mládě sokola na komíně pražské spalovny v Malešicích se narodilo také před dvěma lety
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na komíně pražské spalovny v Malešicích se narodila čtyři mláďata ohroženého sokola stěhovavého. ČTK to sdělil Radim Mana, mluvčí Pražských služeb, kterým spalovna patří. Mláďata již byla okroužkována. Jde o třetí vrh, který sokolí pár v Malešicích vyvedl. Sokol stěhovavý je kriticky ohrožený druh, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě.
 

Budka, kde sokolí rodina žije, byla na komín namontována před dvěma lety. "Těší nás, že již potřetí sokolí pár u nás úspěšně vyvádí mladé, a že přispíváme k záchraně ohroženého druhu. Sokolí rodina nám také pomáhá přirozenou cestou redukovat velké množství holubů v areálu, kteří svojí přítomností znečišťují zpevněné plochy, vozovky, vozidla, budovy i důležité části technologie," uvedl Mana.

Sokolí pár sídlí na ochozu 100 metrů nad zemí. V roce 2014 vyvedl čtyři mláďata a v roce 2015 tři. Oba dospělí ptáci jsou okroužkovaní. Samice pochází z Českolipska, samec je původem z Polska.

Areál spalovny v Malešicích je jedním z dvou míst na území Prahy, kde kriticky ohrožený druh zahnízdil. Kromě Malešic hnízdí v areálu teplárny v Michli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist