https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sokolov-chce-dotaci-podporit-odstrel-divocaku-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sokolov chce dotací podpořit odstřel divočáků ve městě

2.11.2016 15:12 | SOKOLOV (ČTK)
Od letošního března, kdy bylo možné žádat o dotace za odstřel divočáků, byla v Sokolově odstřelena jen dvě prasata.
Od letošního března, kdy bylo možné žádat o dotace za odstřel divočáků, byla v Sokolově odstřelena jen dvě prasata.
K dotaci Karlovarského kraje za odstřel divokých prasat chce Sokolov přidat z vlastního rozpočtu 1000 korun za každého odstřeleného divočáka. Přemnožená prasata ničí městský majetek a komplikují život zahrádkářům, město tak chce motivovat myslivce, aby se jejich odstřel na nehonebních pozemcích více zaměřili, řekl dnes starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD).
 

"Jedna věc je divočáka střelit a druhá věc je ho pak zlikvidovat podle hygienických a veterinárních norem. Navíc často dojde k tomu, že divočák je střelen u honitby, která nepřísluší přímo myslivci, takže se pak paradoxně musí ještě vypořádat s hospodářem. Výsledek je, že ten, kdo divočáka střelí a chrání tak náš i soukromý majetek, na tom vydělá třeba 200 korun. Což určitě není motivující," řekl Picka. Na dotaci vyhradí město v rozpočtu na příští rok 20.000 korun.

Od letošního března, kdy bylo možné žádat o dotace za odstřel divočáků, byla v Sokolově odstřelena jen dvě prasata. Myslivec z Chlumku, který se o odstřel postaral, tak získal 2000 korun. Vedení Sokolova chce současně uložit odboru životního prostředí, aby zrevidoval podmínky, za nichž lze dotaci získat a učinil je co nejpřívětivější pro myslivce.

Největší problémy dělají prasata v Sokolově ve volnočasovém areálu Bohemia, kde rozrývají travnaté plochy. U Bohemie pravidelně působí problémy v zahrádkářské kolonii, jejich cílem je ale často i čtvrť Šenvert. V minulosti dokonce škodili u nově zrevitalizovaných sportovišť v Areálu sportu nebo v parku přímo v centru města.

Dotace Karlovarského kraje se vztahuje na odstřel divočáků na nehonebních pozemcích, myslivec musí se žádostí předložit laboratorní potvrzení veterinární správy o vyšetření ulovených kusů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Štěpánka Bartoňová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist