https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sokolu-na-severu-cech-pribyva-tri-mladata-se-vylihla-v-chemicce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sokolů na severu Čech přibývá, tři mláďata se vylíhla v chemičce

16.5.2016 15:35 | LITVÍNOV (ČTK)
Poprvé se objevil sokol v Záluží v roce 2011. "Od té doby se nám díky dvěma speciálním budkám pro hnízdění podařilo odchovat již osmnáct mláďat," uvedl Duda
Poprvé se objevil sokol v Záluží v roce 2011. "Od té doby se nám díky dvěma speciálním budkám pro hnízdění podařilo odchovat již osmnáct mláďat," uvedl Duda
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Unipetrol
Sokolům stěhovavým se na severu Čech daří. Pro hnízdění jim ornitologové připravují komíny továren a věže elektráren. V chemičce Unipetrol v Záluží u Litvínova na Mostecku nyní sokolí pár vyseděl tři mláďata. ČTK o tom informoval mluvčí chemičky Mikuláš Duda.
 

"Stáří mláďat, jejichž otec je nekroužkovaný a matka z Německa, odhadujeme na osmnáct dnů, začínají jim již růst letky. Nasadili jsme jim barevné kroužky, abychom je mohli sledovat," uvedl ornitolog Michal Porteš ze sdružení Alka Wildlife.

Hnízdění v chemickém areálu je pro dravce výhodou. Nehrozí jim vyrušení od lidí či predátorů a zároveň mají dostatek potravy v podobě holubů.

Poprvé se objevil sokol v Záluží v roce 2011. "Od té doby se nám díky dvěma speciálním budkám pro hnízdění podařilo odchovat již osmnáct mláďat," uvedl Duda. Chemička zvažuje možnost vytvořit zázemí pro dravce i v rafinerii v Kralupech nad Vltavou.

Na území České republiky žije zhruba 70 až 80 párů sokola stěhovavého. Před 15 lety se jich nad územím pohybovalo jen několik. Dnes jejich pohyb ornitologové zaznamenávají v Labských pískovcích na Děčínsku, kde si nemusí dělat hnízda, ale pouze si vybírají stanoviště s písčitým pokladem, nebo v Národním parku České Švýcarsko. Kvůli jejich hnízdění omezují správci parku na jaře pohyb turistů a horolezců.

Budky pro sokola jsou od roku 2012 i na komíně cementárny v Čížkovicích na Litoměřicku. Loni poprvé tam vyseděl pár mláďata. Opeřený predátor se objevuje u elektráren. Sokolí pár už navštívil chladicí věž v elektrárně Ledvice. Ornitolog pozoroval samici na ochozu teplárny Trmice u Ústí nad Labem nebo v Prunéřově a Tušimicích. "Od roku 2011 se na elektrárenských komínech či chladicích věžích Skupiny ČEZ podařilo sokolům odchovat 33 mláďat," řekl ČTK mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a severní Čechy Ota Schnepp.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist