https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-neni-dokazano-ze-zapach-z-firmy-azos-je-neprimereny-pomerum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud: Není dokázáno, že zápach z firmy AZOS je nepřiměřený poměrům

5.5.2017 07:39 | NYMBURK (ČTK)
Areál zinkovny se podle soudkyně nachází v průmyslové zóně a v průběhu jednání bylo několikrát uvedeno, že zápach je cítit i z dalších provozů, například ze sladovny.
Areál zinkovny se podle soudkyně nachází v průmyslové zóně a v průběhu jednání bylo několikrát uvedeno, že zápach je cítit i z dalších provozů, například ze sladovny.
Foto | / Azos
Dosud nebylo prokázáno, že zápach, který vychází z nymburského provozu zinkovny a lakovny AZOS, je nepřiměřený zdejším poměrům, uvedla včera soudkyně nymburského okresního soudu Hana Zdeňková. Zároveň se ale podle ní podařilo dostatečně prokázat, že zápach z firmy AZOS skutečně vychází. Firma a město Nymburk, které kvůli zápachu usiluje o zavření zinkovny, dostaly lhůtu 30 dní na další dokazování. Jednání bylo odročeno na konec června.
 

Areál zinkovny se podle soudkyně nachází v průmyslové zóně a v průběhu jednání bylo několikrát uvedeno, že zápach je cítit i z dalších provozů, například ze sladovny. "Jsem šokován a žádám o lhůtu 30 dnů na další dokazování," reagoval právní zástupce města Bohuslav Sedlatý. Obdobně se vyjádřil i starosta Nymburka Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk). "Musíme si sednout a ještě něco zkusit vymyslet s panem doktorem, ale nic nás nenapadá," řekl.

Zápach z provozu firmy AZOS obyvatele Nymburka dlouhodobě obtěžuje. Firma s kritikou nesouhlasí a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy. Ve sporu se uskutečnila už řada jednání, vypovídali jak obyvatelé okolní obytné zóny, tak zaměstnanci zinkovny. Jejich výpovědi ale byly rozdílné. Nymburští obyvatelé vypověděli, že často cítí kovový zápach a mají zdravotní komplikace. Zaměstnanci firmy naopak tvrdili, že žádný zápach necítí a jsou zdraví.

Nové vedení města se několikrát setkalo jak s vedením zinkovny, tak se zástupci spolku Permanent, který proti zinkovně bojuje. Chtěli si vyjasnit postoje a názory na věc a prověřit informace, které předávalo minulé vedení města. O problému radnice jedná také se Středočeským krajem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist