https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-v-c-budejovicich-musi-znovu-resit-zasady-uzemniho-rozvoje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud v Č. Budějovicích musí znovu řešit zásady územního rozvoje

20.5.2016 16:46 | BRNO (ČTK)
Krajský soud v Českých Budějovicích musí znovu řešit návrh na zrušení části Zásad územního rozvoje Jihočeského kraje. Spor mu vrátil Nejvyšší správní soud (NSS), zjistila ČTK z úřední desky. Odůvodnění zatím nezveřejnil. Okrašlovacímu spolku Zdíkovska a jedné majitelce nemovitosti u Lipna vadil záměr Šumavské elektrické dráhy kolem nádrže i některé další dopravní koridory a územní rezervy na Šumavě.
 

Zásady rozvoje, které stanovují základní požadavky na uspořádání území kraje a vymezují koridory důležitých staveb, schvalovali jihočeští zastupitelé v roce 2011. Návrh na zrušení dostal krajský soud v listopadu téhož roku. Pisatelé v ní uvedli, že zásady odporují zákonu. Jejich přijetím prý kraj zasáhl do práva na příznivé životní prostředí i spravedlivý proces. Argumentovali také hrozbou narušení sociálních vazeb v komunitách na Šumavě.

Krajský soud nepřiznal spolku takzvanou aktivní legitimaci, tedy právo podat návrh na zrušení opatření obecné povahy. Návrhem se pak zabýval pouze s ohledem na některé argumenty majitelky nemovitosti u Lipna. Žádnou nezákonnost nezjistil. Následovala kasační stížnost, kterou NSS zamítl. Poté ale zasáhli ústavní soudci, podle nichž by odpůrci zásad měli dostat prostor, aby dokázali, že opatření obecné povahy zasahuje do jejich práv.

"Neobstojí závěr NSS v nyní posuzované věci, když se omezil toliko na zkoumání místní příslušnosti a stanov spolku založeného za účelem ochrany přírody, krajiny a životního prostředí a pouze na tomto podkladu kasační stížnost zamítl," uvedl loni v nálezu soudce zpravodaj Pavel Rychetský.

Následně musel NSS o kasační stížnosti spolku i majitelky nemovitosti rozhodovat znovu. Tentokrát jim vyhověl, a spor se tak vrací ke krajskému soudu.

Okrašlovací spolek Zdíkovska si v minulosti připsal u NSS úspěchy. V roce 2010 soud zrušil část návštěvního řádu Národního parku Šumava, která umožňovala registrovaným vodákům splouvání Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a Pěknou. Podle ekologů ze spolku chybělo k vydání sporné části návštěvního řádu posouzení dopadů na životní prostředí. V roce 2012 se soud zastal spolku ve sporu o kácení stromů v Národním parku Šumava.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist