https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-v-norsku-dal-zelenou-tezbe-ropy-v-barentsove-mori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud v Norsku dal zelenou těžbě ropy v Barentsově moři

5.1.2018 01:09 | PRAHA (ČTK)
Norsko je v západní Evropě klíčovým producentem a vývozcem ropy a zemního plynu. V Arktidě zatím těží minimálně. Oblast podle odhadů skrývá až 65 procent z dosud neobjevených norských zásob ropy. Ilustrační snímek.
Norsko je v západní Evropě klíčovým producentem a vývozcem ropy a zemního plynu. V Arktidě zatím těží minimálně. Oblast podle odhadů skrývá až 65 procent z dosud neobjevených norských zásob ropy. Ilustrační snímek.
Foto | Daktriper / Flickr
Rozhodnutí norské vlády vydat licence na těžbu ropy v Barentsově moři není protiústavní. Rozhodl tak soud v Oslu, který včera odmítl stížnost ochránců přírody, podle nichž bylo rozhodnutí v rozporu s právem lidí na zdravé životní prostředí. Rozhodnutí norského ministerstva ropného průmyslu a energetiky z jara 2016 napadl Greenpeace a další dvě ekologické organizace.
 

Ministerstvo udělilo v květnu 2016 licenci k těžbě ropy v norské části Arktidy 13 společnostem. Vedle norské státní firmy Statoil a amerických těžebních skupin Chevron a ConocoPhillips dostal povolení těžit v Arktidě například i ruský Lukoil.

"Tvrzení ekologických organizací, že plán (udělení těžebních licencí) porušuje článek 112 ústavy, neobstálo," uvedl soud. "Stát, který zastupuje ministerstvo ropného průmyslu a energetiky, je zproštěn obvinění," stojí v rozhodnutí.

Stěžovatelům soud nařídil uhradit soudní výlohy ve výši 580.000 norských korun (1,5 milionu Kč).

Ekologické organice poprvé sáhly při argumentaci u soudu po ústavě, která všem zaručuje právo na zdravé životní prostředí. Tvrdily, že udělení licencí je v rozporu s pařížskou dohodou o klimatu, kterou Norsko podepsalo.

Norsko je v západní Evropě klíčovým producentem a vývozcem ropy a zemního plynu. V Arktidě zatím těží minimálně. Oblast podle odhadů skrývá až 65 procent z dosud neobjevených norských zásob ropy. Region by postupně mohl nahradit naleziště v Severním a Norském moři, která se již vyčerpávají, uvedla agentura Reuters.

Právní zástupci norské vlády poznamenali, že ekologové na sebe tímto procesem jen chtěji upozornit a že by nemálo lidí přišlo o práci, pokud by soud ekologům dal zapravdu.

"Paragraf o životním prostředí v naší ústavě byl poprvé potvrzen i při reálné soudní při, ovšem to, že soud neuznal podíl Norska na ničení zemského klimatu, je velkým zklamáním. I přes dnešní neúspěch si myslím, že lidé budou častěji zpochybňovat špatná rozhodnutí svých vlád a častěji se dožadovat jejich nápravy," uvedl k rozhodnutí soudu ředitel Greenpeace Norsko Truls Gulowsen.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

23.1.2021 20:58
Pro Norsko je to typické pokrytectví, chlubí se nejčistší energetikou postavenou na vodní elektřině, dnes má nejvíc elektroaut a někde už ruší i benzínky.
A hlavně že otvírají další ložisky ropy!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist