https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soukroma-firma-vypustila-geneticky-modifikovane-komary-tajne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřSoukromá firma vypustila geneticky modifikované komáry. Tajně

1.2.2011 18:45 | PRAHA (Ecomonitor)
Koncem minulého roku vypustila soukromá společnost Oxitec do malajské přírody zhruba šest tisíc geneticky upravených samečků komárů.
Koncem minulého roku vypustila soukromá společnost Oxitec do malajské přírody zhruba šest tisíc geneticky upravených samečků komárů.
Britská firma Oxitec vypustila do malajsijské přírody geneticky upravené komáry. Záměrem je snížit počty obyčejných komárů, kteří přenášejí nemoci. Aktivisté i vědci jsou zaskočeni, protože se o pokusech předem vůbec nevědělo, informuje server Technet.
 

Koncem minulého roku vypustila soukromá společnost Oxitec do malajské přírody zhruba šest tisíc geneticky upravených samečků komárů. Jejich jediných úkolem je spářit se se samičkami obyčejných komárů a potomkům předat smrtící vlastnost – závislost na látce tetracyklin, která se ve volné přírodě nevyskytuje. Jejich potomci tak nedospějí a sníží se tak počet přenašečů pro lidi nebezpečných chorob.

Pokus ale vyvolal odmítavé reakce nejen u laické veřejnosti, ale i u veřejnosti odborné, protože firma svůj záměr provedla tajně. Stejná společnost utajila i obdobný pokus z roku 2009 na Kajmanských ostrovech, kde na jednom ostrově vypustila 3,3 milionu komárů.

"V Čechách ani jiné zemi s podobným kulturním dědictvím by se nic podobného stát nemohlo," vysvětluje pro Technet obavy odborníků Zdeněk Opatrný z Přírodovědecké fakulty v Praze. Kajmanské ostrovy ovšem nemají žádný zákon upravující šíření GM organismů, na rozdíl od České republiky a zbytku vyspělého světa. Teprve se chystá.

Celou zprávu včetně doplňujících informací naleznete na serveru Technet.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist