https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soutezni-snimky-sumavske-divociny-vyhral-silak-a-kamenna-past
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soutěžní snímky šumavské divočiny: vyhrál silák a kamenná past

12.12.2014 13:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Past
Past
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Gabriela Šťastná / NP Šumava
Národní park Šumava nabízí lidem možnost podívat se spolu s průvodci do divoké přírody. Letos tuto možnost využila skoro tisícovka lidí. Národní park pro ně vypsal i fotografickou soutěž, jejíž výsledky právě vyhlásil.
 

Soutěžilo se ve dvou kategoriích a to „Šumavská divočina“ a „Člověk v šumavské divočině“. Každý účastník mohl zaslat dvě fotografie, ze kterých se vybíralo šest nejlepších, tři v každé kategorii. Celkem se sešlo více než sto fotografií od 33 autorů.

Porotu tvořili šumavští průvodci divočinou. Vítězem kategorie Šumavská divočina se stala s fotografií nazvanou „Past“ Gabriela Šťastná. Nejlepší fotografií v kategorii Člověk v šumavské divočině se stal snímek Aleše Trojana s názvem „Silák“.

Výpravy s Průvodci divočinou se na Šumavě konají už od roku 2008. Každou sezónu Správa NP a CHKO mění nabídku výprav do míst, které dodnes zůstaly domovem velkých zvířat jako rys, jelen nebo tetřev, a kde má příroda dovoleno vyvíjet se dle svých vlastních přírodních zákonů.

Silák
Silák
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Aleš Trojan / NP Šumava

„O tento program je velký zájem. Za celou sezónu, tedy od začátku června do konce října, se konalo 107 výprav za poznáním šumavské divočiny v národním parku i chráněné krajinné oblasti. Nabídka byla opravdu široká od výprav na nejvyšší vrcholky hor, přes rašeliniště na šumavských pláních i ve Vltavském luhu až po poznávání kaňonu řeky Křemelné. Těchto výprav se účastnilo skoro tisíc lidí,“ tvrdí mluvčí Správy NP a CHKO Jan Dvořák. Výpravy s průvodcem do divočiny budou pokračovat i v roce 2016.



Dejte Ekolistu zobnout
Foto: Davide Mainardi/Flickr (CC BY-SA 2.0)

reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist