https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanele-vyhlasili-evropsky-tyden-zraloka-chteji-je-ochranit-pred-vyhynutim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělé vyhlásili Evropský týden žraloka, chtějí je ochránit před vyhynutím

21.10.2011 01:00 | MADRID/PRAHA (Ecomonitor)
Žraloci modravý na trhu, Španělsko.
Žraloci modravý na trhu, Španělsko.
Foto | freecat / Flickr
Madridské Zoo Aquarium společně s ochranářskou organizací Shark Alliance vyhlásili tento týden jako Evropský týden žraloka, píše server Ecoticias. Populace těchto dravců jsou ohroženy vyhynutím, mimo jiné i kvůli krutému získávání žraločích ploutví, po kterém je zmrzačený žralok hozen zpět do moře.
 

Shark Alliance je uskupení více než stovky neziskových organizací, které se zabývají ochranou a zachováním žraloků. Akvárium v Madridu Evropský týden žraloka vyhlašuje již po páté za sebou. Návštěvníkům akvária tuto událost připomíná transparent vyzývající k ochraně žraloků, který do akvária instalovali potápěči.

Organizátoři během akce, která se koná od 15. do 23. října, vyzývají veřejnost k důsledné ochraně žraloků. Součástí týdne je i podepisování petice, kterou chtějí organizátoři žádat po vládách dodržování ustanovení shrnutých v akčním plánu pro žraloky.

Především se jedná o posílení zákazu tzv. finningu, tedy uřezávání ploutví živým žralokům, ustanovení limitů pro lov žraloků a rejnoků založených na vědeckých názorech a vytvoření místních a národních programů pro ochranu ohrožených druhů žraloků a rejnoků.

Finning je druh lovu, při němž se žralokům useknou pouze ploutve, a tělo se pak vhodí nazpět do moře. Tento způsob lovu jednak představuje veliké plýtvání zdroji, jednak decimuje žraločí populace. Podle organizátorů žraločího týdne je třetina všech evropských populací žraloků a rejnoků ohrožena vyhynutím.

V rámci akce probíhají také ukázky diskuze a přednášky týkající se žraloků, či problémů, jimž musí čelit. V nabídce je rovněž možnost potápění se žraloky. Organizátoři nabízejí možnost připojit se k manifestu na ochranu žraloků na webu www.sharkalliancepetition.org.

Podle zprávy „Zoo Aquarium de Madrid celebra noc Shark Alliance la Semana Europea del Tiburón“ zveřejněné na serveru Ecoticias.com dne 13. října 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist