https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelska-jaderna-elektrarna-garo241a-je-pripravena-na-vetsi-zemetreseni-nez-lze-ocekavat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělská jaderná elektrárna Garoña je připravena na větší zemětřesení, než lze očekávat

2.4.2011 08:01 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Garoña je připravena přestát nejenom mnohem silnější seismické otřesy, než lze podle odborníků zaznamenat na severu provincie Burgos, ale také důsledky dalších přírodních jevů, jako jsou vítr, déšť, povodně, přívalové záplavy nebo požáry.
Garoña je připravena přestát nejenom mnohem silnější seismické otřesy, než lze podle odborníků zaznamenat na severu provincie Burgos, ale také důsledky dalších přírodních jevů, jako jsou vítr, déšť, povodně, přívalové záplavy nebo požáry.
Problémy, jež zaznamenala jaderná elektrárna Fukušima po zemětřesení v Japonsku, odstartovaly celou sérii kontrol bezpečnosti jaderných elektráren, především těch nejstarších. Společnost Nuclenor, která vlastní jadernou elektrárnu Santa María de Garoña v provincii Burgos, ujišťuje, že elektrárna by měla odolat zemětřesení třikrát silnějšímu, než jaké odborníci považují v dané oblasti za možné, informuje server ABC.es.
 

Antonio Cornadó, šéf oddělení pro styk s veřejností Nuclenoru, v prohlášení pro zpravodajskou agenturu EFE přiznal, že Garoña má některé aspekty týkající se návrhu, stáří, výkonu a technologie společné s elektrárnou ve Fukušimě. Cornadó nicméně vysvětlil, že každá elektrárna přizpůsobuje svoje bezpečnostní podmínky oblasti, ve které se nachází. A že tyto podmínky se přezkoumávají s ohledem na možná přírodní rizika, k nimž by mohlo dojít.

V tomto ohledu ubezpečil, že Garoña je připravena přestát nejenom mnohem silnější seismické otřesy, než lze podle odborníků zaznamenat na severu provincie Burgos, ale také důsledky dalších přírodních jevů, jako jsou vítr, déšť, povodně, přívalové záplavy nebo požáry.

Geolog Jesús María Preciado, odborník na oblast Burgosu, sdělil, že v okolí elektrárny Santa María de Garoña považuje za „nepravděpodobný“ seismický jev silnější než 4 stupně Richterovy škály. Připomněl však, že elektrárna se nachází velmi blízko zlomu mezi Montes Obarenes a Sierra de Miranda. V této oblasti je proto riziko zemětřesení, ale velmi nízké intenzity.

Zavřete ji!

Elektrárna v Garoně, která je nejstarší jadernou elektrárnou ve Španělsku, měla být uzavřena v roce 2013. I přes ubezpečení Nuclenoru požaduje Baskický parlament dřívější uzavření elektrárny v Garoně. Ecologistas en Acción, uskupení ekologických organizací, žádá o bezprostřední uzavření elektrárny. Důvodem je, že se podle něj jedná o „dvojče“ havarovaných reaktorů z Fukušimy. Navíc požadovalo postupné uzavření dalších sedmi jaderných elektráren.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy „Garoña está preparada para un terremoto superior al previsible, según Nuclenor“ zveřejněné na serveru ABC.es dne 15. března 2011.
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist